Webinárium a spirituális abúzusról

Az UCESM (Szerzetesi Nagyobb Elöljárók Európai Konferenciáinak Uniója) kétrészes webináriumot rendezett 2021. április 28-án és május 18-án spirituális abúzus témában.

“De mit is nevezünk spirituális abúzusnak (visszaélésnek)?

Labancz Zsolt kérdésünkre válaszolva elmondta, hogy a jelenség nem új, de az, hogy foglalkozunk vele és ezt a nevet adjuk neki, viszont igen. Nincs még közösen használt definíció, hanem ez egy ún. ernyőfogalom (több minden tartozik alá). A spirituális abúzust úgy is meghatározhatjuk, hogy érzelmi bántalmazás és/vagy hatalmi visszaélés a lelki, vallási élet összefüggésében, különösen a kísérés különféle formáiban (gyóntatás, lelkivezetés stb.) és a közösségekben. Erőszakos belépési kísérlet az ember Istenbe vetett hitének, bizalmának a területére. Olyan magatartásforma, amely a legbensőbb részét támadja az embernek. Sokszor a spirituális abúzus előszobája a testi visszaélésnek, de nem feltétlenül kell, hogy kövesse, sajnos önmagában is megáll. De ezt sem szabad kisebb visszaélésnek venni, mint a szexuálist, mert fájdalmas, és valódi sérülést okoz az ember életében. Ha egyházi körben kerül elő szexuális abúzus, annak mindig van spirituális vonzata, az mindig érinti a személy hitét is.”

Az UCESM célkitűzése az volt, hogy ezt a témát behozza a szerzetesi köztudatba és azt szeretnék, hogy a helyi, nemzeti szerzetes-konferenciák szintjén dolgozzanak vele tovább, úgy, ahogy ők jónak látják.

A webinárium első délelőttjén Dr. Katharina Kluitmann osf (a német szerzeteselöljárói konferencia elnöke, aki pszichológus is egyben) tartott bevezető előadást, majd a második előadó Dr. Doris Reisinger-Wagner teológus-filozófus volt.

A webinárium videói és az előadások szövege (mind az öt nyelven) megnézhető és olvasható az UCESM honlapján. (Itt franciául, de a zászlókra kattintva a többi négy nyelven is):

http://www.ucesm.net/webinaires-abus-spirituels/

Az első webinárium két előadásának magyar fordítását az alábbiakban közöljük:

Forrás: https://szerzetesek.hu/hirtegla/webinarium-spiritualis-abuzusrol