Munkatársaink

Rudan Mária

projektvezető

Rudan Mária vagyok, a szerzetesi iroda gyermekvédelmi munkatársa. A jezsuita rendtartományban kezdtem el a gyermekek védelmének témájával foglalkozni, tanultam a Sapientia Szerzetesi Főiskolán és a Római Gergely Egyetem gyermekvédelmi képzésén. 2019 ősze óta az Emberi Méltóság Stratégia koordinátoraként dolgozom a szerzetesi irodánál. Három gyermek édesanyjaként fontos számomra, hogy szerzetesek és civil szakemberek együttműködésében tegyünk azért, hogy a gyermekek és sérülékeny helyzetű felnőttek is minél inkább biztonságban legyenek közöttünk.

Kiss István Didák OFM

MSZKI irodavezető

Több mint 35 éve vagyok ferences szerzetes. Pedagógusként és volt növendék nevelői háttérrel egyre inkább felismerem, hogy milyen sok szinten szövi át a gyermekbántalmazás a közösségeinket és az intézményeinket, hányféleképpen érinti a mindennapjainkat. A helyzet nem egyszerű, és néhol különösen súlyos, ezért tudjuk, hogy sok a tennivalónk ezen a téren. Szívesen elköteleződöm e nehéz és kérdésekkel teli területen. Az a célunk, hogy ne csak a múltra fókuszáljunk. Természetesen a múltbeli esetekkel kapcsolatban is fontos az érzékenyítés és az áldozatok segítése. Ugyanakkor szeretnénk, hogy az esetekre minél hamarabb fény derüljön, és a lehető leggyorsabban kapjanak segítséget mind az áldozatok, mind a bántalmazók. Két dolog lebeg a szemem előtt: nem eltussolni akarunk problémákat, hanem szeretnénk szembenézni ezekkel, és valós megoldásokat találni. A másik a megelőzés, ahol olyan közösségeket szeretnénk formálni, amelyben minden érintett biztonságban érezheti magát. Munkánk kulcsszavai: átláthatóság és érzékenység, szakmaiság és bizalom.

Dobszay Márton Benedek OFM

elnökségi megbízott

Dobszay Márton Benedek ferences szerzetes vagyok. Az Emberi Méltóság Stratégiában elsősorban a szerzetesi szempontokat képviselem. Lelkipásztorként, korábban tanárként és rendi elöljáróként sokszor találkoztam a kérdés jelentőségével. Nagy szükségét látom a prevenciónak, a képzésnek, a helyes eljárási szabályok kialakításának, hogy intézményeink és szolgálataink valóban biztonságosak legyenek és így hatékonyan közvetíteni tudják az igazi értékeket.

Kele Mária

projektkoordinátor

Kele Mária vagyok, jogászként végeztem az egyetemen, gyermekeim születése előtt a nonprofit szférában foglalkoztam hátrányos helyzetű emberek érdekvédelmével, és betegjog-, ellátottjog- és gyermekjogvédelmet tanultam. A gyermekek támogatását és védelmét kiemelkedően fontos területnek tartom, hiszen gyermekeink kezében van a világ jövője. Őszintén hiszek abban, hogy csak szilárd, biztonságos hátteret és értékrendet nyújtó alapokra lehet előremutató jövőt építeni, ezért szakmai tudásomat és képességeimet használva tenni szeretnék azért, hogy ezt biztosítani lehessen a felnövekvő generációk számára.

Stomfai Zsófia

képzési koordinátor

Stomfai Zsófia vagyok, pedagógusként végeztem az egyetemen és 10 évig foglalkoztam fiatalok nevelésével egy katolikus közösségben. Nagyon fontosnak tartom az Emberi Méltóság Stratégiát, mert egy komoly problémára ad érzékeny választ. Szeretném, ha munkánkkal az egyházi közeg egyre biztonságosabbá válna a gyermekek és a kiszolgáltatott személyek számára. Azért dolgozom, hogy az Egyház Krisztus tisztább arca legyen a társadalomban.

Pallaginé Cseri Sára

projektasszisztens

Pallaginé Cseri Sára vagyok, 3 gyerkőc anyukája. Örömmel csatlakoztam az Emberi Méltóság Stratégiához, mert úgy gondolom, nagy szükség van erre a hiánypótló projektre, mely főleg az egyházi területre koncentrál. Fontosnak tartom a társadalom érzékenyítését a bántalmazással kapcsolatban, történjen az gyerek-gyerek, gyerek-felnőtt, felnőtt-felnőtt között, mert úgy látom, mostanra elmosódtak a határok, mit szabad és mit nem. Projektasszisztensként készséggel állok a stratégia és munkatársaim mögé, hogy ők minél inkább a szakmai vonalra tudjanak koncentrálni.

Buza Patrik

Integrált emberkép munkacsoport vezetője

Az emberi méltóságot, emberségünk Isten általi megbecsülését és felemelését olyan értéknek tartom, ami hivatásomban régóta vonz. Pszichológiát, majd teológiát tanultam, lelkigondozó és szupervízor vagyok. A határokat először a szakmám tanulása közben fedeztem fel, mostanra azonban látom: minden emberi kapcsolat jó működésének a fontos feltételei. Kivételesen izgalmas kihívásnak látom ezeket a határokat az egyházi életünkben felismerni, jól használni, a felismeréseket továbbadni… Az Emberi Méltóság csapatában jelenleg a keresztény emberkép egy modern foglalatának kidolgozásán dolgozom többekkel közösen. Kereszténységünk egyik rejtett kincse az emberképünk, szeretném, hogy közel kerüljön hozzánk, életünk mindennapi része legyen és hozzásegítsen a gyermekek, az emberi kapcsolatok védelméhez.