Munkatársaink

Rudan Mária

projektvezető

Rudan Mária vagyok, a szerzetesi iroda gyermekvédelmi munkatársa. A jezsuita rendtartományban kezdtem el a gyermekek védelmének témájával foglalkozni, tanultam a Sapientia Szerzetesi Főiskolán és a Római Gergely Egyetem gyermekvédelmi képzésén. 2019 ősze óta az Emberi méltóság projekt koordinátoraként dolgozom a szerzetesi irodánál. Három gyermek édesanyjaként fontos számomra, hogy szerzetesek és civil szakemberek együttműködésében tegyünk azért, hogy a gyermekek és sérülékeny helyzetű felnőttek is minél inkább biztonságban legyenek közöttünk.

Kiss István Didák OFM

MSZKI irodavezető

Több mint 35 éve vagyok ferences szerzetes. Pedagógusként és volt növendék nevelői háttérrel egyre inkább felismerem, hogy milyen sok szinten szövi át a gyermekbántalmazás a közösségeinket és az intézményeinket, hányféleképpen érinti a mindennapjainkat. A helyzet nem egyszerű, és néhol különösen súlyos, ezért tudjuk, hogy sok a tennivalónk ezen a téren. Szívesen elköteleződöm e nehéz és kérdésekkel teli területen. Az a célunk, hogy ne csak a múltra fókuszáljunk. Természetesen a múltbeli esetekkel kapcsolatban is fontos az érzékenyítés és az áldozatok segítése. Ugyanakkor szeretnénk, hogy az esetekre minél hamarabb fény derüljön, és a lehető leggyorsabban kapjanak segítséget mind az áldozatok, mind a bántalmazók. Két dolog lebeg a szemem előtt: nem eltussolni akarunk problémákat, hanem szeretnénk szembenézni ezekkel, és valós megoldásokat találni. A másik a megelőzés, ahol olyan közösségeket szeretnénk formálni, amelyben minden érintett biztonságban érezheti magát. Munkánk kulcsszavai: átláthatóság és érzékenység, szakmaiság és bizalom.

Dobszay Márton Benedek OFM

elnökségi megbízott

Dobszay Márton Benedek ferences szerzetes vagyok. Az emberi méltóság projektben elsősorban a szerzetesi szempontokat képviselem. Lelkipásztorként, korábban tanárként és rendi elöljáróként sokszor találkoztam a kérdés jelentőségével. Nagy szükségét látom a prevenciónak, a képzésnek, a helyes eljárási szabályok kialakításának, hogy intézményeink és szolgálataink valóban biztonságosak legyenek és így hatékonyan közvetíteni tudják az igazi értékeket.

Biró Szilveszter

projektkoordinátor

Örömmel csatlakoztam a szerzetesi iroda lelkes csapatához, hogy az emberi méltóság projekt koordinálási feladataiban részt vegyek. Eddig alapvetően fiatalok voltak a figyelmem fókuszában, mondhatnám egyetemisták között lettem felnőtt másodszorra. A kollégiumvezetőként közöttük megélt 18 év ugyanis érettebbé tett: megtapasztaltam, hogy ha merek emberként jelen lenni számukra, szakemberként is elfogadnak. S ha ebben a közösségben kölcsönösen értékesnek látjuk egymást, megnyílik a párbeszéd tere az élet nagy, személyes kérdéseire: miért, hogyan és főleg kiért élek az „itt és most”-ban? Mi az én reményem? A válaszok keresésére bátorítanak tanulmányaim (tanár, bölcsész, teológus, mentálhigiénés lelkigondozó) és családom (feleségem, négy gyermekem) is.