777blog.hu

Egyház és pedofília

A 777 OFFLINE előadássorozatának áprilisi alkalmán tabudöntögető kérdéseket érintettek. Az Egyház és a gyermekvédelem kapcsolatáról Dobszay Benedek ferences szerzetes, az Emberi Méltóság Stratégia szakmai vezetője, Pető Attila Dániel korábbi áldozat, gyermekvédelmi aktivista és dr. Puskás Balázs gyermekvédelmi szakember, a Gyermekjogokért Egyesület alelnöke beszélgettek.

telex.hu

„Ha elindulunk a tisztázás útján, abból az egyház csak nyerhet”

„Vos estis lux mundi – Ti vagytok a világ világossága.” (Mt 5,14) Ezzel a szentírási idézettel kezdődik a Szentszék 2019-ben megjelent, bántalmazásokkal kapcsolatos egyik legjelentősebb dokumentuma. Sokan úgy látják azonban, hogy a katolikus egyház – különösen Kelet-Európában – nem tesz eleget a gyermekekkel szembeni szexuális bántalmazások megelőzéséért és feltárásáért.

ujvarosonline.hu

Catherine Belzung neurobiológus a gyermekbántalmazásokról

Catherine Belzung egyetemi professzor, a Fokoláre Mozgalom vezetőségi tagja. Amikor testközelből találkozott egy szexuális visszaélési esettel, nem hagyta, hogy legyőzze a csalódás és a reménytelenség. Nemzetközi hálózatot alapított az UNESCO keretein belül.

Magyar Kurír

Merjük észrevenni a bántalmazást!

A Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola a Pápai Gergely Egyetemmel közösen február 2-án interdiszciplináris képzést indított az emberi méltóság védelmében gyermekvédelem fókusszal.

Magyar Krónika

Mit tesznek a szerzetesközösségek a bántalmazások megelőzéséért?

„A szerzetesrendek külön-külön már sok tekintetben eredményesen dolgoztak azon, hogy a rendi fenntartású intézményekben a gyermekek és a sérülékeny felnőttek biztonságban érezhessék magukat, de közös célként fogalmazódott meg, hogy együtt lépjünk tovább. ”

ÚjVáros

A lelki bántalmazás romboló hatásai

A www.ujvarosonline.hu német testvérlapjának Katharina Anna Fuchs német szakértővel készült interjúját olvashatjuk, mely egy még kevéssé tárgyalt, de súlyos következményekkel járó bántalmazási forma hatásait mutatja be. A lelki bántalmazás vallási közösségekben fordulhat elő, amikor valaki visszaél a rábízott emberek belé vetett bizalmával.

Újváros

Püspöki reakció a bántalmazásokra – Interjú Brendan Leahyvel

Leahy az írországi Limerick római katolikus püspöke. Komolyan törődik a kiskorúak bántalmazásának sebével, lelkipásztori élete során sokszor éreztette közelségét mind áldozatokkal, mind elkövetőkkel. „Éreztem a belső késztetést, hogy osztozzak a némán kiáltók fájdalmában, akik azt érzik, az intézményes egyház becsapta őket.”

Újváros

Abúzus az egyházban: önreflexió és megújuló karizma szükséges

Az abúzus bármely formája mindig a bizalommal való visszaéléssel, azzal a lelki befolyással kezdődik, melyet a másikkal szemben gyakorlunk, és többször a felelősök, vezetők részéről történik. Ma az egész Egyházban, de a mozgalmakban és új közösségekben is nehéz időszakot élünk a szexuális visszaélések, hatalmi visszaélések miatt egyaránt. […]
Matteo Visioli atyát kérdezzük a témában, aki 2017 óta a Hittani Kongregáció segédtitkára.

Magyar Kurír

Hans Zollner SJ: Hogyan lehet megmenteni a gyónási titok intézményét?

A titoktartás körüli vita mindkét oldalon érzelmileg erősen terhelt, annál is inkább, mivel olyasféle igen érzékeny kérdéseket érint, mint a szégyen, a magánszféra védelme és a személyes felelősség. Talán segítene, ha néhány különbségtételt és pontosítást tennénk. (…) A titoktartás körüli vita mindkét oldalon érzelmileg erősen terhelt, annál is inkább, mivel olyasféle igen érzékeny kérdéseket érint, mint a szégyen, a magánszféra védelme és a személyes felelősség.

ÚJVÁROS

Szexuális visszaélések a francia egyházban: a megrázó Sauvé-jelentés

Októberben nyújtotta át a francia püspöki karnak a független vizsgálóbizottság azt a jelentést, melyben kivizsgálták a francia egyházban az utóbbi 70 évben történt szexuális visszaéléseket. A bizottság elnökével, Jean-Marc Sauvé-val készült interjúk alapján cikkünkben összefoglaljuk, mit jelentenek a megismert döbbenetes számok, hogyan dolgozott a bizottság, és milyen ajánlásokat tettek a francia püspöki karnak.

Gaudeamus

Gyermekbántalmazás – gyermekvédelem. Hol tartunk a katolikus egyházban?

Konstruktív, megoldást kereső, szembenézésre kész és szemléletváltást hirdető párbeszéd folyt azon műhelynapon, melyet a szeptemberi, Vatikán által Varsóban szervezett gyermekvédelmi konferenciához kapcsolódva szerveztek a Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciáinak Irodája (MSZKI) által elindított Emberi méltóság stratégia munkatársai

The tablet

Tomas Halik: „Töredelmes szívvel…” – a bántalmazó papok botránya

A bántalmazó papok botránya ezrek életét rombolta le, és feltárta a hit válságát. A múlt hónapban, a témában tartott varsói nemzetközi konferencián Európa egyik vezető katolikus értelmisége azzal érvelt, hogy csak mélyreható reform mentheti meg az intézményes egyházat. Ma a bántalmazási botrány hasonló szerepet játszik, mint a középkorban a reformációt felgyorsító búcsúcédulás botrányok.

Embertárs

Bántalmazók és bántalmazottak

A Jezsuita Kiadó a most megjelent az Embertárs 2021/2-es számát a bántalmazók és bántalmazottak témának szentelte. Erről a nehéz témáról értekezik több szerző, megfontolt, hiteles és gyógyító tanulmányokkal. A sok külföldi szerző után mi is bemutatjuk a szerzetesi együttműködésben született emberi méltóság stratégiát.

 

katolikus.tv

Rudan Mária az emberi méltóságról – Interjú

Azt gondolom, hogy ez az egész téma több annál, mint felsorolható, nem ajánlott viselkedésmódok listája. Sokkal inkább kultúrát, szemléletet jelent… azt ahogy a másik emberre tekintünk, ahogy nyitottak vagyunk arra, hogy észrevegyük hogy neki hol vannak a határai… hogy reflektáljunk a saját viselkedésünkre, hogy a mi viselkedésünk milyen hatást vált ki a másikban.

magyar kurír

Széles körű együttműködésre van szükség a gyermekvédelemben – Szakmai fórumot tartottak a Patronában

„Gyökeresen változtatni kell a szemléletmódunkon.” Országos gyermekvédelmi fórumon mutatták be célkitűzéseiket, programjaikat, egyre szélesebb körben megvalósuló együttműködésüket a katolikus intézmények képviselői. A Hetvenkét Tanítvány Mozgalom (T72) Pedagógiai Műhelyének meghívására gyermekvédelmi szakemberek tanácskoztak június 16-án Budapesten, a Patrona Hungariae Iskolaközpontban.

Képmás

„Már egy durva szó is mély nyomot hagyhat a gyerekekben”

Az utóbbi időben több fiatalokkal kapcsolatos visszaélésre is fény derült a Katolikus Egyházon belül, így egyre égetőbb kérdés a probléma kezelése, megelőzése. A gyermekvédelemnek a kultúra alapvető részévé kell válnia, amely akkor működhet, ha minden résztvevőnek, így a gyerekeknek és az egyházban dolgozóknak is kellő tudásalapot és biztonságos közeget biztosítanak – vélik a hazai katolikus intézmények képviselői. Legfrissebb, gyerekvédelmi projektjeiket a Hetvenkét Tanítvány Mozgalom (T72) Pedagógiai Műhelyének konferenciáján mutatták be.

szemlelek.net

Nem lesz kevesebb zaklatás, ha mindig a botrányokra fókuszálunk

Az egyháznak van mit tanulnia a gyermekvédelem területén, de az is fontos, hogy a pozitív változások üzenete eljusson a társadalom tagjaihoz. Erről beszélgettünk Rudan Máriával, a Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciáinak Irodája gyermekvédelmi tanácsadójával.

 

Mandiner

Nincs olyan, hogy „papi pedofília” – Puskás Balázs gyermekvédelmi felelős a Mandinernek

„Az áldozatoknak igazságot kell szolgáltatnunk, minden segítséget meg kell adnunk a gyógyuláshoz, ebben az első lépés a bocsánatkérés” – véli a szaléziak gyermekvédelmi felelőse, aki szerint az egyházban évtizedekig a szexuális bűncselekmények elhallgatása történt, ma azonban zéró tolerancia van. Puskás Balázst a papok felelősségéről, a Pető-ügyről, illetve arról kérdeztük, hogy ma kitől kérhet segítséget egy bántalmazott fiatal az egyházban. Interjúnk.

Képmás

Szexuális bántalmazás és a Katolikus Egyház – Nézzünk szembe higgadtan és tárgyilagosan a témával!

Gyakran előkerülő téma a gyermekvédelem egyházi vonatkozása, de sok félreértés és tisztázatlanság teszi nehézzé a higgadt szembenézést és a nyugodt párbeszédet. Ferenc pápa következetesen arra szólít fel, hogy felismerve felelősségünket a kiszolgáltatott gyermekek irányába, nézzünk szembe ezzel a jelenséggel, és tegyünk azért, hogy valóban biztonságot adjunk a gyermekeknek.