Embertárs

Bántalmazók és bántalmazottak

A Jezsuita Kiadó a most megjelent az Embertárs 2021/2-es számát a bántalmazók és bántalmazottak témának szentelte. Erről a nehéz témáról értekezik több szerző, megfontolt, hiteles és gyógyító tanulmányokkal. A sok külföldi szerző után mi is bemutatjuk a szerzetesi együttműködésben született emberi méltóság stratégiát. Bátran ajánljuk ezt a számat minden témában érintettnek és a téma iránt érdeklődőknek.

katolikus.tv

Rudan Mária az emberi méltóságról – Interjú

Azt gondolom, hogy ez az egész téma több annál, mint felsorolható, nem ajánlott viselkedésmódok listája. Sokkal inkább kultúrát, szemléletet jelent… azt ahogy a másik emberre tekintünk, ahogy nyitottak vagyunk arra, hogy észrevegyük hogy neki hol vannak a határai… hogy reflektáljunk a saját viselkedésünkre, hogy a mi viselkedésünk milyen hatást vált ki a másikban.

magyar kurír

Széles körű együttműködésre van szükség a gyermekvédelemben – Szakmai fórumot tartottak a Patronában

„Gyökeresen változtatni kell a szemléletmódunkon.” Országos gyermekvédelmi fórumon mutatták be célkitűzéseiket, programjaikat, egyre szélesebb körben megvalósuló együttműködésüket a katolikus intézmények képviselői. A Hetvenkét Tanítvány Mozgalom (T72) Pedagógiai Műhelyének meghívására gyermekvédelmi szakemberek tanácskoztak június 16-án Budapesten, a Patrona Hungariae Iskolaközpontban.

Képmás

„Már egy durva szó is mély nyomot hagyhat a gyerekekben”

Az utóbbi időben több fiatalokkal kapcsolatos visszaélésre is fény derült a Katolikus Egyházon belül, így egyre égetőbb kérdés a probléma kezelése, megelőzése. A gyermekvédelemnek a kultúra alapvető részévé kell válnia, amely akkor működhet, ha minden résztvevőnek, így a gyerekeknek és az egyházban dolgozóknak is kellő tudásalapot és biztonságos közeget biztosítanak – vélik a hazai katolikus intézmények képviselői. Legfrissebb, gyerekvédelmi projektjeiket a Hetvenkét Tanítvány Mozgalom (T72) Pedagógiai Műhelyének konferenciáján mutatták be.

Mandíner

Fontos, hogy az áldozat ne veszítse el a hitét – Dobszay Benedek ferences szerzetes a Mandinernek

Gyökeresen változtatni kell a szemléletmódunkon.” Országos gyermekvédelmi fórumon mutatták be célkitűzéseiket, programjaikat, egyre szélesebb körben megvalósuló együttműködésüket a katolikus intézmények képviselői. A Hetvenkét Tanítvány Mozgalom (T72) Pedagógiai Műhelyének meghívására gyermekvédelmi szakemberek tanácskoztak június 16-án Budapesten, a Patrona Hungariae Iskolaközpontban.

Mandiner

Nincs olyan, hogy „papi pedofília” – Puskás Balázs gyermekvédelmi felelős a Mandinernek

„Az áldozatoknak igazságot kell szolgáltatnunk, minden segítséget meg kell adnunk a gyógyuláshoz, ebben az első lépés a bocsánatkérés” – véli a szaléziak gyermekvédelmi felelőse, aki szerint az egyházban évtizedekig a szexuális bűncselekmények elhallgatása történt, ma azonban zéró tolerancia van. Puskás Balázst a papok felelősségéről, a Pető-ügyről, illetve arról kérdeztük, hogy ma kitől kérhet segítséget egy bántalmazott fiatal az egyházban. Interjúnk.

Képmás

Szexuális bántalmazás és a Katolikus Egyház – Nézzünk szembe higgadtan és tárgyilagosan a témával!

Gyakran előkerülő téma a gyermekvédelem egyházi vonatkozása, de sok félreértés és tisztázatlanság teszi nehézzé a higgadt szembenézést és a nyugodt párbeszédet. Ferenc pápa következetesen arra szólít fel, hogy felismerve felelősségünket a kiszolgáltatott gyermekek irányába, nézzünk szembe ezzel a jelenséggel, és tegyünk azért, hogy valóban biztonságot adjunk a gyermekeknek.