Trénerképzés 2022

Gyermekvédelem, emberi méltóság témában

A Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciáinak Irodája a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskolával és az Egyházi Fejlesztőkkel együttműködésben, az Emberi Méltóság Stratégia keretében 120 órás trénerképzést indít.

Képzési tartalmak fejlesztése

Szabó Ágoston munkacsoport vezető

Pszichológusként gyermekekkel, családokkal és idős emberekkel találkozom nap, mint nap. Az esetek többségében azt tapasztalom, hogy a fájdalmak és elakadások hátterében az ember határainak, méltóságának sebzettsége áll.

Nyilvánosság – gyermekvédelem műhelynap

Előadások, gyakorlatok, tapasztalatcsere, párbeszéd

Képzést és a párbeszéd lehetőségét kínáltunk ezen a napon szerzetesrendi elöljáróknak, kommunikációs és gyermekvédelmi munkatársaknak. A résztvevők nyitottan és örömmel kapcsolódtak be a kezdeményezésbe.

Arculat, alapüzenetek

Czellár Mónika munkacsoport vezető

Az elmúlt években több állami és egyházi iskola működését, örömeit és küzdelmeit láttam közelről, mint oktatási-nevelési szakember.

Intézményi sztenderdek munkacsoport

dr. Lenkovics Mária munkacsoport vezető

Lenkovics Mária vagyok, végzettségem szerint jogász, jelenleg az Országos Gyermekvédelmi Szakszolgálat szakmai-koordinációs referense.

Integrált emberkép munkacsoport

Buza Patrik munkacsoport vezető

Krisztus-követőként, egyetemi és főiskolai oktatóként és klinikusként egyaránt újra és újra megtalál a felismerés, hogy az emberképünk mennyire alapvető, attitűdjeinkig ható erő. Mégis, kevéssé vagyunk ennek tudatában.

About us

The presentation of the Human Dignity Strategy

The Human Dignity Strategy of Conference of Religious Orders in Hungary 2021-2025

Képzési nap a budapesti Piarista Gimnáziumban

Teljes ember - biztonságos iskola

A képzés fontos része volt a fogalomtisztázás, a gyermekvédelemmel kapcsolatos alapvető ismeretek rendszerezése, de a képzés alapvető jelentőségét inkább az iskolai pedagógiai kultúra formálásban látom. – Horváth Bálint Pál igazgató beszámolója

Rudan Mária az emberi méltóságról – Interjú

Azt gondolom, hogy ez az egész téma több annál, mint felsorolható, nem ajánlott viselkedésmódok listája. Sokkal inkább kultúrát, szemléletet jelent… azt ahogy a másik emberre tekintünk, ahogy nyitottak vagyunk arra, hogy észrevegyük hogy neki hol vannak a határai… hogy reflektáljunk a saját viselkedésünkre, hogy a mi viselkedésünk milyen hatást vált ki a másikban.

NEK Családi nap a Margitszigeten

Az Emberi méltóság stratégia sátrában egész nap jelen lesznek munkatársaink, előadásokkal, izgalmas kérdésekkel, meghallgató füllel, nyitott szívvel…

Emberi méltóság stratégia

ünnepléssel zárult a közös munka

Ünnepléssel zártuk az Emberi méltóság stratégia megalkotásának folyamatát, 2021.06.28-án a szerzetesi irodában. Hosszú idő óta végre személyesen találkozhattunk a stratégia alkotásban résztvevő munkatársakkal és hálát adtunk az elmúlt évben végzett munkáért.

“A rendek nem egyedül harcolnak”

Interjú Dobszay Benedekkel

Az egyházban elkövetett szexuális bűncselekmények hátteréről, okairól és megelőzési stratégiájáról, kezelési eljárásrendjéről készült interjú a Szerzetesi Iroda Emberi Méltóság projektjének egyik vezetőjével, Dobszay Benedekkel a Mandiner oldalán.

Nincs olyan, hogy „papi pedofília”

Interjú Puskás Balázs gyermekvédelmi felelőssel (Fotó: mandiner.hu)

“Az áldozatoknak igazságot kell szolgáltatnunk, és minden segítséget meg kell adnunk a gyógyuláshoz.” – fogalmazott Puskás Balázs, a szaléziek gyermekvédelmi felelőse a Mandinernek adott interjújában.

Nyilvánosság és gyermekvédelem műhely

Tapasztalatok és kérdések

Olyan médiára van szükségünk, amely segít az embereknek, különösen a fiataloknak, hogy megkülönböztessék a jót a gonosztól, megalapozott ítéleteket alkossanak a tények világos és elfogulatlan bemutatása alapján, és megértsék az igazságosság, a társadalmi együttműködés és tisztelet fontosságát közös otthonunk érdekében.” (Ferenc pápa üzenete a Katolikus Sajtószövetség tagjainak 2020.06.30.)

Az én békémet adom nektek – könyvajánló

Szexuális sebek gyógyítása a szentek segítségével

Fotó: Wikipedia

Dawn Eden: Az én békémet adom nektek – a szexuális sebek gyógyítása a szentek segítségével

A könyv szerzője gyermekkorában szexuális abúzus áldozata lett. Felnőttként megtért, el tudta fogadni élete fájdalmas történéseit, és ezt a hitben megszerzett békét sugározza írásában.