Intézményi sztenderdek munkacsoport

dr. Lenkovics Mária munkacsoport vezető

Lenkovics Mária vagyok, végzettségem szerint jogász, jelenleg az Országos Gyermekvédelmi Szakszolgálat szakmai-koordinációs referense.

Hosszú ideig tanítottam jogot, mellette pedig ügyvédként dolgoztam. A gyermekvédelembe már kétgyermekes édesanyaként kerültem, hat évig működtem gyermekvédelmi gyámként. Állami nevelésben lévő gyermekek törvényes képviseletét láttam el, és igyekeztem terelgetni a rám bízottakat, életük minden területén. Közben tagja lettem a Váci Egyházmegye Gyermekvédelmi- és Áldozatsegítő Csoportjának, ennek kapcsán ismertem meg Rudan Máriát, aki felkért az intézményi sztenderdek megírására.

Miután elolvastam az Emberi Méltóság stratégiát, megtiszteltetésnek éreztem, hogy egy ilyen fontosságú, alaposan és részletesen, több évre előre végiggondolt és megtervezett munkának lehetek a továbbiakban részese. Igaz, az én feladatom kicsit “hálátlan”, hiszen nekem kellett – a felkérés szerint következetesen és szigorúan – megfogalmazni azokat az elvárásokat, amelyeknek egy szerzetesi fenntartású intézménynek meg kell felelnie ahhoz, hogy gyermekvédelmi szempontból biztonságosnak érezhesse, mondhassa magát, illetve ami ennél fontosabb: valóban az is legyen.

A munka során olvasott szakmai anyagokból, a többi munkacsoporttal való egyeztetésekből magam is sokat tanultam. Ebben a feladatban számomra az a legizgalmasabb, amit már az EM stratégia olvasása közben is éreztem: hogy különböző végzettségű, szemléletű és lelki beállítódású, de ugyanazon közös – jó – cél érdekében gondolkodó, dolgozó emberek munkája – mint a puzzle darabkái – hogyan képesek végül megalkotni a teljes, előre elképzelt képet.