Lelkigyakorlatot szerveztünk gyermekvédelemben dolgozók számára

2023. január 27-29-én zajlott az Emberi Méltóság Stratégia gyermekvédelmi lelkigyakorlata 12 résztvevővel, amelyet Csáky-Pallavicini Zsófi pszichoterapeuta és Elek László SJ vezetett.

A lelkigyakorlatnak Tahiban, a Jézus Szíve Társasága Szív Lelkiségi Központja adott helyet, ahol egyágyas szobákban kaptunk elhelyezést. 

A Központ csendes sétára alkalmas környezetben, a Dunától 15 percre fekszik. A lelkigyakorlat során a pénteki érkezéskor mindenki elfoglalta a neki rendelt szobát, majd közös vacsorával kezdtünk, ahol már megismerkedhettünk egymással, legalábbis azokkal, akikkel egy asztaltársaságba kerültünk. A vacsora után folytattuk az ismerkedést, ahol megtudhattuk egymásról, hogy ki honnan érkezett, mióta foglalkozik a gyermekvédelemhez kötődő feladatokkal, és hogyan érzi magát ebben a munkában, milyen közös pontjaink vannak. A csapatban a teljesség igénye nélkül volt gyermekjóléti központban dolgozó, volt pszichológus, mentálhigiénés szakember, tanár és nevelőszülő is. 

A szombati programunk közös reggeli imával indult. A délelőtt folyamán a pszichoterápia eszközeivel imába vittük magunkat és rátekintettünk a munkánkhoz való viszonyunkra. A délután során azzal foglalkoztunk, hogy Isten hogyan van jelen a mostani élethelyzetünkben, és mit tartogat számunkra. Az imákat megosztásokban mélyítettük el, ahol mindenki elmondhatta, hogyan érintette az ima. Az esti szentségimádásban az egyik résztvevő gitáros zenei kísérete mellett térdelhettünk a legszentebb Oltáriszentség előtt. Gyónásra is volt lehetőség, amit ezúton is köszönünk Laci atyának.

A vasárnapi programban a lezárásra fókuszáltunk, építőkockákból építve fel közösen egy templomot, ahol mindenki reflektálhatott arra, hogy jelenleg hol és hogyan érzi magát az Egyházat megjelenítő épületben. Végül szentmisével zártuk a lelkigyakorlatot.

Köszönet minden támogatónknak, aki anyagi hozzájárulással segítette a program létrejöttét, a Szív Lelkiségi Központnak, hogy helyet adtak nekünk, minden szervezőnek és a lelkigyakorlat vezetőinek, hogy megvalósulhatott ez az álom.

Stomfai Zsófia

 

Alább olvasható néhány résztvevőnk beszámolója:

A szobád magánya és a közösség építő ereje…
A zene dallama és az ima csendje…
A problémák mélysége és a támogató mosolyok magassága…
mindez valami elképesztően isteni harmóniában: ezt jelenti nekem ez a rövidke két nap.
A hibákból és a bűnökből is tanultam, a fiatalok és az idősebbek is adtak nekem valamit, amit viszek tovább az utamon.”

Olyan hétvége volt ez, ahol Isten végig ott „lüktetett” a levegőben: hiszen olyan emberek találkoztak, akik a legkiszolgáltatottabbak felé éreznek elköteleződést. Isten arra hívott minket, hogy azokat védjük, akik önmagukat nem tudják. Tahiban olyan bizalmi légkört teremtett Elek László SJ és Csáky-Pallavicini Zsófia, amiben szabad volt minden. Tényleg minden: sírni egymás vállán 3 napon keresztül, akár ez is. Jóleső, gyógyító, megtisztító sírás volt, és olyan természetes, mintha valaki éppen felnevetne egy jól sikerült viccen.
[…]
Isten velünk, bennünk, mellettünk, köztünk… de mögöttünk, előttünk, JOBBUNKON volt.
Hálás vagyok ezért a 3 napért, nagyon esszenciális volt a maga teljességében.”

Abban a néhány napban besűrűsödve és beágyazódva jelentek meg a hétköznapjaim, és egyszerre az ott megéltek és megértettek ki is áradtak, visszahatottak a hétköznapokra. Valahogy úgy, mint a szárazföld és a víz találkozásánál a hullámok ritmikus mozgása: elborít, majd szinte teljesen visszahúzódik, a víz mégis egyre jobban átitatja a földet.