Képzést tartottunk a Jezsuita Menekültszolgálat munkatársainak

Az Emberi Méltóság Stratégia megbízásából a Jezsuita Menekültszolgálat munkatársainak tartott 6 órás gyermekvédelmi képzést 2023. június 8-án Búza Judit gyermekvédelmi szakember és Elek László jezsuita szerzetes.

Ahogy az egyik résztvevő beszámolt róla „Juci és Laci nagyon más személyiségű emberek, a gyermek és ifjúságvédelem témában mégis annyira egymás mellett tudtak nagyon sokat adni nekünk, és ez nagyon jó tapasztalat volt, mert növelte az egész fontosságát.”A képzés az elengedhetetlen közös alapokra épített, és gyakorlati oldalról közelítette meg a témát. „Nem hoztak számtalan száraz paragrafust, hanem élő, tapasztalati példákkal mondták el, hogy milyen dolgok történnek, minek nem szabadna soha megtörténnie és mi mit tudunk tenni.”
A gyermekvédelmet tágan értelmezve, nem csak a gyermekekről és a fiatalokról, hanem a sérülékeny helyzetben lévő felnőttekről is volt szó: „Noha a gyermek testi-lelki szükségleteinek megléte a prioritás, ugyanakkor nagyon jó volt, hogy a szülőkről és az ő jóllétükről és annak fontosságáról is beszéltünk. Mivel mi magunk is egy eszköz vagyunk a munkánkban, és a személyiségünkkel is dolgozunk, ezért a magunkra való tekintés, a saját gyermeki énünkre való visszapillantás is megérintett.” A gyermekvédelem középpontjában mindannyiunk – így a saját magunk – emberi méltósága áll, és emellett az is, hogy hogyan próbálunk jól szeretni, és hogyan próbálnak minket jól szeretni. Ez mindig nehéz téma, mégis az egyik résztvevő úgy fogalmazott, hogy „úgy jöttem el onnan a végén, hogy épültem vele, és nem nyomott le a földre”. Ezt segítette az is, hogy kereszténységünk átjárta az egész képzést, Istennel és Istenben kezdtük, folytattuk és fejeztük be az alkalmat – gitárral és imával, mert a dalok mélyen megérintettek mindenkit, és mint egy bölcső tartottak minket.”

Köszönjük a felkérést!
Amennyiben más is szeretne hasonló képzésen részt venni, írjon nekünk az info@emberimeltosag.hu címre.

Elek László SJ