Lemondott pápai bizottsági tagságáról Hans Zollner, a gyermekvédelem meghatározó alakja

Hans Zollner atya, német jezsuita szerzetes, 2023 márciusában lemondott a Kiskorúak Védelmének Pápai Bizottsági tagságáról. Ezt a testületet Ferenc pápa 2014-ben hozta létre a papi visszaélések elleni küzdelem érdekében.

A hivatalos tájékoztatás szerint Zollner atya egyéb megbízatásai és elfoglaltságai miatt kérte felmentését a bizottsági munka alól. Tagja volt a pápai bizottság alapító csoportjának, segített számos projekt és program kialakításában és megvalósításában, amelyek a Bizottság munkájának köszönhetően indultak útjukra, különösen a 2019 februárjában megrendezett globális csúcstalálkozón, amelyen a világ püspöki konferenciáinak elnökei vettek részt, hogy együtt gondolkodjanak a visszaélések gonoszságáról és stratégiákat határozzanak meg az ellene való küzdelemre.

Patrick Sean O’Malley bíboros, a Bizottság elnöke elmondta, hogy „az évek során püspököknek és vallási vezetőknek tartott számos képzésén keresztül, melyeket a világ minden táján tartott, a védelem nagykövetévé vált, és a Gregorián Egyetem Antropológiai Intézetének igazgatójaként és a Római Egyházmegye tanácsadójaként továbbra is folyamatosan jelen lesz ebben a fontos munkában.”

Zollner a Vatikáni Rádió német szekciójában adott interjút, melyben a Vos estis lux mundi pápai motu proprio aktualizálása kapcsán elmondta, fontos volt, hogy most már tisztán lássunk… Azt tapasztalta számos országban, ahová meghívták, hogy még nem tudatosult kellő mértékben az, hogy mi a visszaélés, és milyen súlyosan károsíthatja az áldozatokat., Ez „szükségessé teszi, hogy mi, mint egyház, közösen foglalkozzunk egy koherens politikával az elkövetők és az eltussolások üldözése terén is, és hogy azt is megvizsgáljuk, hogy milyen intézményi elszámoltathatósággal, milyen rendszerszintű kérdésekkel foglalkozunk. Ez a szempont jelentősen javult a Motu propriónak köszönhetően, de különösen magának a kiskorúak védelmének köszönhetően. És máris látok előrelépést.”

Forrás: vaticannews.va
Fotó: Merényi Zita/Magyar Kurír