Megtartottuk első Diákműhelyünket

EM Diákműhely 1. – 2022. március 11.

Az EMBERI MÉLTÓSÁG STRATÉGIA keretében a szerzetesi fenntartású intézményekben tanuló gyermekek védelme, támogatása mellett nagy hangsúlyt fektetünk a szemléletformálásra, a prevenciós jó gyakorlatok bevezetésére és megerősítésére. Kiemelten fontosnak tartjuk, hogy bevonjuk a folyamatokba azokat, akiket érint, akikről szól a stratégia: a gyerekeket. A járványügyi korlátozások megszűnésével most végre megtarthattuk az első olyan alkalmat, amire az érdeklődő diákokat hívtuk.

A közösségek döntéshozatalának átláthatósága, a döntéshozatalba az érintettek minél szélesebb körének bevonása nemcsak egy alapvető emberi jog, sőt gyermekjog, hanem az iskolai szervezeti kultúra meghatározó tényezője. A részvételi jog alkalmazása növeli a gyermek mozgásterét, felébreszti felelősségtudatát és ezzel hozzájárul a bántalmazásra hajlamosító zárt rendszer megbontásához, a bántalmazási helyzetek megelőzéséhez. Az első alkalommal megtartott Diákműhelyen ezért a részvételi jog fogalmáról, a hatékony véleménynyilvánítás módjairól beszélgettünk. A diákok sok tapasztalatot hoztak, ezek elemzésével tettük az elméletet kézzelfoghatóvá. A vegyes csoportokban egymást és közvetve egy másik szervezetet, szerzetesrendet is megismerhettek.

Bencés, ciszter, ferences, piarista és szalézi fenntartású középiskolák tanulói vettek részt a műhelyen, akik a visszajelzéseik alapján a következő alkalomra is jönni szeretnének, sőt van, aki a jövőben az Emberi Méltóság Stratégia kortárs segítőjeként is szívesen tevékenykedne.

A következő alkalom 2022. május 11-én lesz.

Várunk szeretettel!

Czellár Móni