Növendékképzést tartottunk Pannonhalmán

Január utolsó hétvégéjén azért érkeztünk Pannonhalmára, hogy a szerzetesek Emberi Méltóság Stratégia képzését a bencés közösségekből érkező növendékek és magiszterek számára is „elvigyük”.

Különleges élmény volt számunkra az ezeréves intézmény falai között zsolozsmával hangolódni a képzés különböző tartalmaira és műfajaira. Minket mélyen megérintett rendszeres imájuk mélysége és szépsége, de úgy tűnt, hogy a bemutatkozó, „megérkező” körök után ők is meg tudtak érintődni témáinkkal. Az egymás iránti nyitottság, odafigyelés, meghallgatás és párbeszéd mindkét napra velünk maradt, így sokkal könnyebb volt tanulni egymástól.

Igyekeztünk átadni azt a hasznos tudást és információt, ami az emberi méltóságról, a pszichés fejlődés törvényszerűségeiről, a sebződésekről, a különböző visszaélésekről, a gyógyulás útjáról és a prevenció lehetőségeiről szól. De természetesen azokat a készségeket és képességeket is igyekeztünk fejleszteni, amelyek nagyon fontosak egy-egy nehéz helyzetben a jó döntések meghozatalához. Konkrét történetekből kiindulva megnéztük azt a gazdag érzelmi skálát, melyet tudatosítani kell, hogy emberségünk minden részét integrálni tudjuk. Megnéztük a történetek körülményeit, a kockázati és támogató faktorokat, illetve hogy ezek hogy vannak jelen személyes életünkben.

Hálásak vagyunk a két nap intenzív jelenlétért, különösen azért, mert ezt Isten szerető, gyógyító jeleként élhettük meg. A zsoltárt imádkozva egyre nyilvánvalóbbá vált mindannyiunk számára: “(…)tenálad van az élet forrása, s a te fényedben látjuk az igazi fényt”.

Biró Szilveszter
Fotó: pannonhalmifoapatsag.hu