Fókuszban az internetes bántalmazás

Segítő Háló napot tartottunk

A 2023. május 25-én megtartott Segítő Háló alkalmunkon, melyre a szerzetesi intézményekben dolgozó segítő szakembereket vártuk, Dr. Baracsi Katalin internetjogász volt a vendégünk.

Mindannyian érzékeljük, tapasztaljuk, hogy korunk egyik legnagyobb kihívása a „kütyüzés”, az online tér mennyiségi és minőségi használatának kérdése. Állandóan keressük, hogy gyermekekkel foglalkozó szakemberként mit tehetünk ezen a területen, éppen ezért konkrét módszereket, eszközöket szerettünk volna adni a legutóbbi Segítő Háló szakmai napon a kollégák számára.

Magyarországi viszonylatban is nagy lehetőségnek kínálkozott, hogy Dr. Baracsi Katalin LL.M családjogi szakjogász, LL.M infokommunikációs szakjogász, internetjogász, közösségimédia-tréner legyen a segítségünkre. Kati kint van a terepen, óvodás korosztálytól a felnőttekig tart foglalkozásokat a digitális világról, szülőkkel, tanárokkal dolgozik együtt. Tapasztalatát, tudását hozta el nekünk.
Egyrészt foglalkozáselemeket próbálhattunk ki, melyek valóban elgondolkodtatóak voltak, közelebb hoztak a témához és gyerekcsoportoknál is használhatóak. Másrészt olyan foglalkozáscsomagot mutatott be, amit – a Piarista Tartományfőnökség engedélyét kérve – a résztvevők is használhatnak. A nap során természetesen arra is adtunk teret, hogy a résztvevők az eseteiket, kérdéseiket feltehessék, és bárki válaszolhasson rájuk.

Nagyon sok iskola számol be arról, hogy mekkora kihívást jelent számukra, hogy a szülők és a gyermekek hogyan és mire használják az online teret, s nagyon jó lehetőség, ha egy intézmény digitális házirenddel rendelkezik. Így a szakmai nap fontos része volt az is, hogy egy Digitális Házirend alkotásához adjunk szempontokat. Kérdésünkre többen jelezték, hogy náluk készülőben van digitális házirend, s szívesen osztották meg, hogy hol tartanak ezen az úton, milyen tapasztalataik vannak. A Segítő Háló szakmai napokkal célunk az is, hogy minél inkább bevonjuk a tagokat a tudásmegosztásba. Sok tapasztalat van az intézményekben, ami más intézmények számára is nagyon hasznos.

Köszönet a Stratégiának, s minden szervezőnek és résztvevőnek a hozzájárulásáért, hogy ez a nap megvalósulhatott, támogatva ezzel az emberi méltóság védelmét.

Köszönjük Agócs Andrea munkatársunknak a beszámolót!

5

kép 1 / 7