Véget ért a tréner továbbképzés

2023 tavaszán ismét találkoztak a Trénerképzés 1. évadának résztvevői. A tréner továbbképzésről Bihari Nóra írt rövid összefoglalót.

A Tréner Továbbképzésünk eredeti célja a tréneri készségfejlesztés, új tréneri témák, eszközök megismerése, és a tréneri magabiztosság növelése volt, de a kis részvétel miatt ezt módosítottuk.

Találkozásunk első napján az alábbi témákat jelöltük meg a 2×2 napos továbbképzésre: elengedés, tapasztalatok megosztása, anyagi transzparencia, csoportmélység szabályozása, határszabás, csoportvezetői szerepem, kommunikációs eszköztár, hogyan kezeljük a nem vallásosságot egyházi iskolában, tréneri kooperáció, tréneri gyakorlatok bővítése.

Hamar eltelt a két nap, de Pontyos Tamásnak, az alkalom vezetőjének köszönhetően a kis létszám miatti előzetes aggodalmunk ellenére is tartalmas és sok új információt adó továbbképzésen vehettünk részt.

Lelkesen vártuk a következő két napot, ahol az első alkalommal kimaradt témákkal folytattuk a továbbképzésünket. Számomra a továbbképzés legnagyobb fénypontja a vallásosság/nem vallásosság fontos kérdésének a megbeszélése volt, hiszen sokszor és sokféle élethelyzetben találkozunk vele. Hogy viszonyuljunk azokhoz a gyerekekhez, tréning résztvevőkhöz, akik gondolkodnak, kérdeznek, lázadnak, és nem a tradicionálisan megszokott módon próbálják élni hitüket, akik látják az egyház hibáit? Ennek a témának a feldolgozása rám hatalmas hatást gyakorolt, és az újonnan szerzett tudásomat nem csak a tréneri, hanem a pedagógusi munkámban is hasznosítani tudom majd. Tamás előadásában megismerhettük Keszeli Sándor szegedi piarista tanár, teológus fontos kutatását is, melyben a fiatalok vallásos elköteleződéséről, evangelizációjáról ír. Ennek mentén rádöbbenhettünk a preevangelizáció fontosságára.

Végül egy zárókörrel fejeztük be a napot, ahol mindenki elmondta, mi érintette meg leginkább ebből a négy napból. Köszönjük Tamásnak a rendkívül hasznosan eltöltött közös napokat!

Köszönjük Nórinak a beszámolót!