Segítő Háló szakmai napot tartott az Emberi Méltóság Stratégia

Ismét Segítő Háló szakmai napot szervezett az Emberi Méltóság Stratégia, melyről Agócs Andrea, a Segítő Háló csapatának vezetője írt.

2022. november 16-án újra együtt lehettünk egy Segítő Hálós szakmai nap keretében. Iskolai szociális munkások, iskolapszichológusok, védőnők, lelkigondozók, szaktanárok, mentorok, családokkal foglalkozó segítő szervezetek képviselői, mentálhigiénés szakemberek, gyermekvédelmi felelősök, szociális ügyekért felelős szakemberek, pályaorientációval foglalkozó, idősellátásban dolgozó és még sorolhatnánk, hogy milyen területekről érkező kollégák voltak jelen.
A szakmai napjaink, ahogy a név is sugallja, nem csak arról szólnak, hogy bizonyos témákban elmerüljünk, hanem a találkozásról, kapcsolódásról, hogy a hétköznapokban is erőforrás lehessünk egymás számára, hálót alkotva szakemberek, gyermekek, felnőttek számára.

delelotti-kor

Gyors regisztrációt követően a nap kezdeteként lehetőségünk volt egy kis beszélgetésre, amiben megoszthattuk egymással aktuális motivációnkat, az elmúlt időszakban elért eredményeinket, illetve azt, hogy miből nyertünk erőt újra és újra.
Ezt követően megemlékeztünk a váratlanul elhunyt Rudan Máriáról, aki az Emberi Méltóság Stratégiát vezette, s akit a szívünkben hordozunk.

Délelőtt Erdős Eszter, a Magyar Református Egyház Kallódó Ifjúságot Mentő Misszió Drogterápiás otthonának vezetője és egy érintett felnőtt, Bajcsi Norbert felépülő, tapasztalati szakértő érkezett hozzánk.
Először Norbi mesélte el saját történetét, hogy honnan indult, min ment keresztül, mit köszönhet Ráckeresztúrnak és most merre tart az élete. Arról is beszélt, hogy az Istennel való találkozása mi mindent tesz lehetővé számára.
Utána Eszter beszélt a jó drogprevencióról. Ő, aki 38 éve ezen a területen mozog és munkája során nap mint nap találkozik azokkal a fiatalokkal, felnőttekkel, akik a drog rabjai lettek, úgy gondolja, az a jó drogprevenció, ami nem a drogról szól. A jó drogprevenció egy barátságos, szeretettel teli légkör megteremtése. Jó prevenció minden olyan tevékenység, ami az egészséges személyiség fejlődését támogatja. Örömteli, felszabadult, szeretetteli pillanatok, órák, miliő megvalósítása a cél.

Ezt követte Dr. Koronczai Beatrix, klinikai szakpszichológus, az ELTE PPK egyetemi adjunktusának előadása Digitális Függőségek témában. Ő is hangsúlyozta az általános prevenció fontosságát, illetve hogy milyen jelentős a szülők, pedagógusok edukálása is. Fontos, hogy hiteles kutatási eredményekre reagálva alakítsuk ki, határozzuk meg azokat az intervenciókat, melyekkel a gyermekeket szeretnénk segíteni e téren.

Délután három értékes műhely közül választhattak a résztvevők. Dervlavics Dóra – pszichológus, a Piarista Kilátó munkatársa, a Segítő Háló tagja – művészetterápiás műhellyel ajándékozta meg a Segítő Háló ezen alkalmát, Milánkovics Tímea és Balkovics Ilona Sacre Coeur nővérek Táncmeditációs műhelyt tarottak az érdeklődőknek (itt találkozhatnak az érdeklődök ezzel a formával: http://szentszivtarsasag.hu/programok/coeurtancmeditacio/), valamint én, Agócs Andrea mentálhigiénés szakember vezettem megoldásfókuszú műhelyt. Ezen műhelyek mind a töltekezéssel, a kreatív belső energiák felszabadításával, az önmagunkkal való találkozással, másokkal, Istennel, vagy éppen a tudatos választásainkkal összefüggésben érintették a kiégésprevenciót.

Köszönjük szépen mindazoknak, akik bármilyen módon is hozzájárultak ahhoz, hogy megvalósuljon mindaz, ami megvalósult :). Hisszük, hogy minden, ami itt történt, a ránk bízottak és a mi javunkat is szolgálja.