Jubileumi konferenciát tartott a Határtalan Szív Alapítvány

2022. április 19-én, az esztergomi Mindszenty József Katolikus Általános Iskolában tartotta 20 éves jubileumi konferenciáját mintegy 50 résztvevővel a Határtalan Szív Alapítvány.

Nyitóbeszédében Gabriel Villa-real testvér, provinciális helyettes emlékezett vissza a Mi Házunk projekt elmúlt 20 évére.

Elmondta, hogy a projekt 20 éves története arról mesél, miként lehet az embereket a középpontba helyezni. A projekt mindig az emberek szolgálatában állt, segített, hogy akik hozzájuk fordulnak, megtalálják a saját útjukat a személyes kiteljesedésükben.
A Mi Házunk a kezdetektől fogva nagyon világos elhivatottságú projekt: értékelni kell minden emberben rejlő lehetőséget, az egyéni fejlődést, előrelépési képességet, illetve szolidaritást kell mutatni, társfelelősséget vállalni egy jobb társadalomért, egy olyan társadalomért, ahol mindenki megtalálja a saját helyét.

„Az elmúlt 20 évben nehézségekből sem volt kevés, de mindig is csodáltam a projekt felelőseinek, a pedagógusoknak az akaratát, tudását és – mondhatnám – makacsságát, hogy társadalmi kapcsolatokat építsenek, elősegítsék sokak integrációját, és emlékeztessenek minket arra, hogy olyan társadalmat akarunk, ahol mindenki szereplőnek és felelősségteljesnek érzi magát.”

A Mi Házunk hidat épített az emberek között – emberekkel. Hídépítőnek lenni azt jelenti: ápoljuk a közös felelősséget, megbecsüljük a másikat, és bízunk a másik lehetőségeiben.

Gabriel tesvér úgy fogalmazott, „a ti projektjeiteken keresztül, a legegyszerűbb nevelési cselekedettel is emlékeztettek bennünket arra, hogy mit jelent megvédeni az oktatáshoz való jogot, a tisztességes lakhatáshoz való jogot, az egészséghez való jogot, az identitáshoz és a kultúrához való jogot. […] Ösztönzőek és példaképek vagytok, egész Magyarországon, de a határokon túl is. Ösztönzőek és példaképek vagytok sok marista számára Katalóniában, Franciaországban, Görögországban és sok más helyen…”

A nyitóbeszéd után különféle előadások hangzottak el: Rudan Mária, az Emberi Méltóság Stratégia projektvezetője a gyermekkép változásáról, Mészárosné Nagy Angéla, pszichopedagógus, a marista rend magyarországi gyermekvédelmi koordinátora a Mi Házunk 20 évéről és jövőjéről tartott beszámolót, Tóth Andrea és Baráth Noémi az Annomental tanácsadó szakpszichológus és szociológus munkatársai a bullying jelenségéről adtak átfogó képet, és végül Pau Tristany marista testvér a marista rend gyermekvédelmi tevékenységét mutatta be.