Ferenc pápa minden püspöknek: “Hallgassák meg a szexuális visszaélések áldozatait!”

Ferenc pápa szombaton közzétett, a közép- és kelet-európai püspököknek címzett videoüzenetében arra kérte az egyházi vezetőket, hogy hallgassák meg a szexuális visszaélések áldozatait, és tekintsenek rájuk partnerként az egyház reformjában, másként a katolikus egyház jövőjét teszik kockára.

Közép- és Kelet-Európa római katolikus egyházi vezetői vasárnaptól négynapos konferenciát tartanak Lengyelországban a gyermekvédelemről. Lengyelországban tucatnyi jelenlegi és korábbi püspököt marasztalt el a Vatikán az elmúlt hónapokban, mert nem hallgattak az áldozatokra, és nem büntették meg a gyerekeket molesztáló egyházi személyeket.

“Az egyház csak akkor válhat ismét a befogadás és a biztonság helyévé a szükséget szenvedők számára, ha szembenéz ennek a kegyetlenségnek a valóságával, és alázatosan bocsánatot kér”

– szögezte le az egyházfő.

Ferenc pápa úgy fogalmazott, hogy a szomorúság szavait konkrét lépésekre kell váltani a visszaélések megakadályozása és az egyház megreformálása érdekében, és hallgatni kell az áldozatokra, mert ezek a fontos viták közvetlen hatással vannak az egyház jövőjére.

Ferenc pápa és elődje, XVI. Benedek egyaránt többször elítélte, hogy egyházi vezetők többször jobban aggódtak az egyház megítéléséért, mint az áldozatokért. Korábban több áldozat is arra panaszkodott, hogy az egyház ellenségként kezeli őket, akik csak botrányt akarnak csapni vagy pénzt akarnak kieszközölni, miközben a legtöbben azért álltak a nyilvánosság elé, hogy megakadályozzák, hogy bántalmazóik másoknak is árthassanak.