Könyvbemutató

2021.09.15.

A szülők és a pedagógusok egy nagyon más világban nőttek fel, mint a mai serdülők és gyerekek és. Elsőre furcsának tűnhet, hogy a fiatalok milyen magabiztosan és otthonosan mozognak a digitális világban. Híreket, videókat, adatokat érnek el egy gombnyomással, telefonhívás nélkül rendelnek taxit vagy pizzát és állandóan kapcsolatban vannak egymással, a nap szó szerint bármelyik percében.

Aki nem ebbe született bele, az természetes, hogy eszköztelennek, vagy akár bátortalannak érzi magát, amikor a gyerekek az online térből kilépve hirtelen segítséget kérnek. Emellett bármennyire is virtuóz módon barangolnak a fiatalok a chatablakok, applikációk vagy a közösségi média világában, a konfliktuskezeléshez, az önvédelemhez és az emberi kapcsolatokhoz szükséges élettapasztalat vagy rutin gyakran még hiányzik az eszköztárukból.

Ennek a könyvnek az a célja, hogy segítséget nyújtson a szülőknek és a pedagógusoknak abban, hogy az online térben zajló folyamatokkal és főként az online bántalmazással kapcsolatban kézzelfogható – hasznos, érthető és hatékony – tudást kapjanak.

 

Definíciók, példák és megoldási javaslatok segítik a felnőtteket, hogy baj esetén támaszai, tudatos segítői lehessenek a gyakran, sajnos nagyon is kegyetlen támadásokat elszenvedő gyerekeknek.

 

FB esemény linkje: https://www.facebook.com/events/1708291582693826

 A SZERZŐKRŐL

Urbán Anikó, InfoTárs Egyesület alelnöke

Diplomáját a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen szerezte, Társadalmi tanulmányok szakos előadóként. Az egyetemi szakdolgozatának fókuszában a párkapcsolaton belüli bántalmazás állt. Később ismereteit az online térben történő bántalmazás fajtákról is bővítette.

Az elmúlt öt évben érzékenyítő előadásainak keretében számtalan diákkal, pedagógussal és szülővel dolgozott közösen az online bántalmazás jelenségének tudatosításával kapcsolatban.

Villányi Gergő, pszichológiai tanácsadó

Fő érdeklődési területe a digitális pszichológia, amely az okoseszközök, az online kommunikáció, a közösségi média a személyiségre, kommunikációnkra, kapcsolatokra gyakorolt hatásait vizsgálja.

A digitalispszichologia.hu alapítójaként rendszeresen publikál ismeretterjesztő cikkeket digitális pszichológia témában és számos digitális tudatosságot fejlesztő kezdeményezéssel, szervezettel működött együtt az elmúlt években. Fontosnak tartja, hogy gyermekek és szülők egyaránt tudatossá váljanak a digitális világ hatásait tekintve.