A Krisztus Legionáriusai Kongregáció feltárta a kiskorúak elleni visszaéléseket

Mindent megtesznek az abúzusok felszámolásáért

Közzétették azoknak a papoknak és diakónusoknak az adatait, akiket bűnösnek találtak a gyermekek és serdülők elleni szexuális visszaélésekben 1941-2020-ig vizsgált esetekben.

A Krisztus Legionáriusai együtt szenvednek az egész kongregációval a fájdalom és a botrány miatt, amit egyes tagjaik okoztak a múltban a visszaélések áldozatainak, családjuknak és az egész egyháznak. Elkötelezik magukat a bocsánatkérés folyamatában, számos kezdeményezést vállalnak a kiskorúak és sérülékeny felnőttek védelmében – olvasható a honlapjukon megjelent közleményben, melyet „Feltárni az igazat, igazságot tenni és gyógyítani” – címmel tettek közzé március 21-én.

Az ismert áldozatok száma mintegy 170 kiskorú, többségében 11-16 év közötti serdülő fiú volt. Közülük mintegy ötven áldozattal békítő és kiengesztelő eljárást folytattak le, azzal a szándékkal, hogy ezt a többi áldozattal is elvégezzék, amennyiben igénylik. A 170 abúzust szenvedett kiskorúból hatvannal az alapító, Marcial Maciel Degollado élt vissza. „Felelősen akarunk munkálkodni az igazság kiderítéséért. Ezért készek vagyunk meghallgatni esetleges további áldozatokat, akiknek még nem volt alkalmuk jelenteni, amit az elmúlt években szenvedtek el.” A Krisztus Legionáriusai Kongregáció intézményes csatornát hozott létre az abúzusok bejelentésére, ahol független, szakértői segítséget nyújtanak az áldozatoknak.

A teljes cikk a Vatican News honlapján olvasható.