“A rendek nem egyedül harcolnak”

Interjú Dobszay Benedekkel

Az egyházban elkövetett szexuális bűncselekmények hátteréről, okairól és megelőzési stratégiájáról, kezelési eljárásrendjéről készült interjú a Szerzetesi Iroda Emberi Méltóság projektjének egyik vezetőjével, Dobszay Benedekkel a Mandiner oldalán.

A Szerzetesi Iroda berkeiben elkezdődött munka miben tud újat, az eddigieknél hatékonyabb megoldásokat ajánlani?

Ez azért egy fantasztikus munka, mert egy strukturált, rendszerben gondolkodó program. Nem egyes ügyek kezelésére készült, hanem széles spektrumon mozog, amelynek része a szemléletformálás, a növendékképzés és a prevenció is. A Szerzetesi Iroda összefogja az összes magyarországi szerzetesi közösséget, így a rendek nem egyedül harcolnak, hanem egy komoly szakmai háttérrel bíró szervezet ad a kezükbe eszközöket. Ez a munka elsősorban nem a papi vagy szerzetesi visszaélések feltárását veszi célba – bár majd ahhoz is kínál eszközöket –, hanem kiterjed mindazon személyekre, akik bármilyen módon kapcsolatban vannak szerzetesi intézményekkel (például világi munkatársak, önkéntesek). Abban is segíteni akarunk, hogy legyenek eszközeink, ha bármelyikünk találkozik a visszaélések problémájával; például ha egy munkatársunk egy gyermeken a családi erőszak jeleit látja, tudja, hogy ebben a helyzetben mit tud tenni.

A magyar egyházban ma milyen módon, kitől kérhet segítséget egy fiatal ilyen esetben?

Minden egyházi közösségnek – legyen az egyházmegye vagy szerzetesrend – el kellett indítania egy internetes bejelentő oldalt. A szerzetesrendek közösen készítettek egy ilyet. A legegyszerűbb az, ha a bántalmazott fiatal ezen az oldalon jelenti be, mi történt. A bejelentése el fog jutni az elöljáróhoz, vagy ahhoz a kompetens személyhez, aki az ügy kezelésével van megbízva.”

A teljes cikk a Mandiner oldalán olvasható.