Képzések

2021/2022 – „Add, hogy lássak!” Bartimeus képzés

Az MSZKI Emberi méltóság projekt keretei között folytatjuk az előző tanévben a marista testvérekkel közösen elindított képzést. Az első félévben főleg a gyermekvédelem területén szeretnénk tisztábban látni. A második félévben tágítjuk látókörünket, és a gyerekek mellett meg akarjuk látni a kiszolgáltatott helyzetben lévő felnőtteket is, mindenkit, akiknek emberi méltósága különböző élethelyzetekben sérülhet. S ha már többet és tisztábban látunk ebben a témakörben, keresni fogjuk a cselekvés lehetőségeit is.

Arra hívjuk a szerzeteseket, a közösségeikhez és intézményeikhez kapcsolódó munkatársakat és barátokat, hogy a webinárium során gondolkodjunk és beszélgessünk együtt ezekről a témákról. Javasoljuk a teljes sorozatot, de egy-egy alkalmon is részt lehet venni.

A WEBINÁRIUM IDŐPONTJAI*

Első félév:

 • 2021. november 3. szerda, 18:00
  CSÁKY-PALLAVICINI ZSÓFIA pszichoterapeuta: A bántalmazás jelensége
 • 2021. november 18. csütörtök, 18:00
  BÚZA JUDIT gyermekvédelmi szakember:  Nem lát? Nem hall? Nem beszél?  – Mit tehetünk bántalmazás észlelése esetén
 • 2021. december 9. csütörtök 18:00
  BUDA-PICRON CÉLIA pszichológus: Szerepem a bántalmazásban

Második félév:

 • 2022. január 27. csütörtök, 18:00
  DOBSZAY BENEDEK OFM EM elnökségi megbízott és RUDAN MÁRIA EM projektvezető: Hol tartunk most? Konkrét példák, helyzetértékelés
 • 2022. február 24. csütörtök, 18:00
  JAKABOS BARNABÁS SJ a marosvásárhelyi jezsuita udvar vezetője: Tiszteletlenség, mint az erőszak mintázata
 • 2022. március 24. csütörtök, 18:00
  URBÁN JÓZSEF SP piarista szerzetes: A hatalom kérdése a bántalmazás vonatkozásában

REGISZTRÁCIÓ: Kötelező, itt ezen a linken lehetséges. Az első félévre legkésőbb 2021. november 2-ig várjuk a jelentkezéseket. A regisztrált e-mailcímekre küldjük majd ki az online csatlakozáshoz szükséges Zoom linket. A képzés ingyenes.

*Ha a programok változnának, a regisztrált érdeklődőket értesítjük.

***

A Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciáinak Irodája a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskolával és az Egyházi Fejlesztőkkel együttműködésben, az Emberi Méltóság Stratégia keretében 120 órás trénerképzést indít. A képzés célja, hogy a résztvevők bővítsék ismereteiket a gyermekvédelem területén, megismerjék az érzékenyítő tréningek vezetésének eszköztárát és felkészüljenek az emberi méltóság védelmében tartandó tréningek és workshopok vezetésére.

A képzést sikeresen elvégzők a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola által kiállított tanúsítványt kapnak. Ők az Emberi Méltóság Stratégia keretében képzéseket vezethetnek majd a szerzetesi intézményekben.

KIKET VÁRUNK? A képzésen való részvétel feltétele a felsőfokú humán végzettség, a téma iránti nyitottság és elkötelezettség.

A KÉPZÉS TÉMÁI ÉS IDŐPONTJAI:  A képzés hat kétnapos, tematikus képzési alkalomból, két szupervíziós és egy zárónapból áll. A képzést jelenléti formában tervezzük és védettségi igazolványt kérünk.

Küldetés és keretek | 2022. január 18-19.
Emberkép és rendszerszemlélet | 2022. február 8-9.
Fejlődés és megelőzés | 2022. március 1-2.
Szupervízió | 2022. április 6.
Jelző és támogató rendszer | 2022. május 10-11.
Változás és nevelés | 2022. június 7-8.
Szupervízió | 2022. július 5.
Emberi és egyházi jogok | 2022. augusztus 23-24.
Zárónap | 2022. szeptember 13.

A KÉPZÉS HELYSZÍNE: Szent Arnold Lelkigyakorlatos Ház
1223 Budapest, Bajcsy-Zsilinszky utca 3-5. www.szentarnold.hu

 A KÉPZÉS KÖLTSÉGEI: A teljes képzési csomag, azaz 15 képzési nap szállással, étkezéssel, teremhasználattal 330.000,- Ft./fő. A résztvevők által befizetendő hozzájárulás 80.000,- Ft. Ezt az összeget a szerzetesi iroda által kiállított átutalásos számla szerinti határidőre kell befizetni, a képzés megkezdése előtt.

 JELENTKEZÉS: Jelentkezni, itt ezen a linken lehetséges 2021. december 10-ig. A jelentkezőktől egy átfogó kérdéssor kitöltését kérjük, majd személyes beszélgetésre hívjuk őket.

***

2020/21 – “Add, hogy lássak!” Bartimeus képzés a Marista testvérekkel együttműködésben

A gyermekvédelem témájában szeretnénk mindannyian tisztán látni, megérteni az áldozatok helyzetét, mélyére látni bizonyos helyzeteknek és átláthatóbbá tenni egyes folyamatokat. Ezt a tiszta látást segítettük a Bartimeus képzés meghirdetésével, és arra hívtunk minden szerzetest, hogy a négy webinárium során együtt gondolkodjunk, beszélgessünk ezekről a témákról.

Széles körű és sikeres együttműködés volt az a folyamat, amelynek során a marista testvérekkel közösen tervezhettük és valósíthattuk meg Bartimeus képzésünket. A látni vágyó, vak Bartimeus evangéliumi története ihlette a névadást és jelezte a képzés célját: a gyermekvédelem és emberi méltóság témáját a szerzetesek belső közösségi és intézményfenntartói köreiben is láthatóvá kívánjuk tenni, fényre szeretnénk hozni azt, amit eddig még árnyék borított. A képzés során kerestük a megoldásokat, a gyógyulás és fejlődés útjait, a megelőzés lehetőségeit.

A marista testvérek külföldi tapasztalatainak és szakembereinek bevonásával nemzetközi kitekintést is nyerhettünk, az itthoni intézményekből bejelentkező résztvevők pedig azt a területet világították meg, ahol nekünk feladataink vannak, és lehetőségeink nyílnak a cselekvésre. A járványügyi korlátozások miatt a személyes találkozások helyett webinárium formájában valósult meg a négy alkalomból álló képzés.

Úgy látjuk, sikerült a képzéssel egy szélesebb kört (88 résztvevő) fogékonyabbá, érzékenyebbé tenni a téma iránt. A későbbi visszajelzések is arra bátorítanak minket, hogy a képzési stratégiánkban megfogalmazott cél irányába azon az úton haladjunk tovább, amelynek egyik első mérföldköve a Bartimeus képzés volt.

A KÉPZÉS RÉSZLETEI:

2020.11.12. Sebzett társadalom, sebzett egyén Buda Célia, pszichológus
2020.12.03. A bántalmazás háttere Brendan Geary marista testvér, klinikai szakpszichológus
2021.01.21. Iskolai tapasztalatok a gyermekvédelemről Juhász-Laczik Albin OSB, iskolaigazgató
2021.03.04. Hogyan fejlesszük a gyermekvédelmi kultúrát? Ken McDonald marista testvér, gyermekvédelmi tanácsadó