Képzések

Add, hogy lássak! Bartimeus képzés a Marista testvérekkel együttműködésben

A gyermekvédelem témájában szeretnénk mindannyian tisztán látni, megérteni az áldozatok helyzetét, mélyére látni bizonyos helyzeteknek és átláthatóbbá tenni egyes folyamatokat. Ezt a tiszta látást segítettük a Bartimeus képzés meghirdetésével, és arra hívtunk minden szerzetest, hogy a négy webinárium során együtt gondolkodjunk, beszélgessünk ezekről a témákról.

Széles körű és sikeres együttműködés volt az a folyamat, amelynek során a marista testvérekkel közösen tervezhettük és valósíthattuk meg Bartimeus képzésünket. A látni vágyó, vak Bartimeus evangéliumi története ihlette a névadást és jelezte a képzés célját: a gyermekvédelem és emberi méltóság témáját a szerzetesek belső közösségi és intézményfenntartói köreiben is láthatóvá kívánjuk tenni, fényre szeretnénk hozni azt, amit eddig még árnyék borított. A képzés során kerestük a megoldásokat, a gyógyulás és fejlődés útjait, a megelőzés lehetőségeit.

A marista testvérek külföldi tapasztalatainak és szakembereinek bevonásával nemzetközi kitekintést is nyerhettünk, az itthoni intézményekből bejelentkező résztvevők pedig azt a területet világították meg, ahol nekünk feladataink vannak, és lehetőségeink nyílnak a cselekvésre. A járványügyi korlátozások miatt a személyes találkozások helyett webinárium formájában valósult meg a négy alkalomból álló képzés.

Úgy látjuk, sikerült a képzéssel egy szélesebb kört (88 résztvevő) fogékonyabbá, érzékenyebbé tenni a téma iránt. A későbbi visszajelzések is arra bátorítanak minket, hogy a képzési stratégiánkban megfogalmazott cél irányába azon az úton haladjunk tovább, amelynek egyik első mérföldköve a Bartimeus képzés volt.

A KÉPZÉS RÉSZLETEI:

2020.11.12. Sebzett társadalom, sebzett egyén Buda Célia, pszichológus
2020.12.03. A bántalmazás háttere Brendan Geary marista testvér, klinikai szakpszichológus
2021.01.21. Iskolai tapasztalatok a gyermekvédelemről Juhász-Laczik Albin OSB, iskolaigazgató
2021.03.04. Hogyan fejlesszük a gyermekvédelmi kultúrát? Ken McDonald marista testvér, gyermekvédelmi tanácsadó

Add, hogy lássak! – Bartimeus képzés 2.0

Folytatjuk a gyermekvédelmi érzékenyítő webinárium sorozatunkat, a tavalyi évben a marista testvérek és az MSZKI közös szervezésében elindított Add, hogy lássak! – Bartimeus képzést!

Az emberi méltóság és ezen belül a gyermekek védelme témájában szeretnénk mindannyian tisztán látni, megérteni az áldozatok helyzetét, mélyére látni bizonyos helyzeteknek és átláthatóbbá tenni egyes folyamatokat. Ezt a tiszta látást szeretnénk segíteni a Bartimeus képzés folytatásával, és arra hívunk minden szerzetest, hogy a webináriumok során gondolkodjunk, beszélgessünk újra ezekről a témákról.

Figyelembe véve a tavalyi résztvevők visszajelzéseit, idén kétféle tematikát kínálunk: a most belépőknek (I.), és a haladóknak (II.) – a sorozat folytatásaként.

A képzés online formában kerül megrendezésre, és 3-3 alkalmat foglal magában.

Várható időpontok:

I.   2021. 10.21., 11.18, 12.09. – csütörtök este 17.00-19.30
II. 2022. 01.27., 02.24., 03.24. – csütörtök este 17.00-19.30

További részletekkel később jelentkezünk.