Tevékenységünk bemutatása

Mi, az Emberi Méltóság Stratégia megvalósítói azon dolgozunk, hogy jól tudjuk képviselni, szolgálni és koordinálni az emberi méltóság ügyét a magyar szerzetesi körben. Ennek érdekében társadalmi és egyházi párbeszédet kezdeményezünk, speciális szolgáltatásokat nyújtunk és a megszületett tapasztalatok alapján módszertani központot hozunk létre.

A stratégia cselekvési tervének megfelelően elsősorban a köznevelési intézmények felé fordulunk, és az Emberi Méltóság Stratégia segít abban, hogy a gyerekekkel foglalkozó szerzetesi intézmények és közösségek – iskolák, óvodák és egyéb szervezetek – az emberi méltóság, a gyermekek és sérülékeny felnőttek védelmét az intézményi és közösségi kultúrájuk részévé tegyék, válaszokat kapjanak kérdéseikre, és támogatást találjanak ennek a szemléletnek a megvalósításában.

 • Képzéseket kínálunk köznevelési intézményeknek, tanároknak, szülőknek és diákoknak – részletes képzési kínálatunkat eléri az alábbi oldalon.
 • Meghatároztunk köznevelési intézményi irányelveket, és segítséget kínálunk a szerzetesi fenntartású intézményeknek a saját intézményi gyermekvédelmi irányelveik kidolgozásában és a sztenderdek adaptálásában.
 • Működtetjük a Szerzetesi Gyermekvédelmi Szolgálatot és a gyermekvedelem.szerzetesek.hu bejelentő oldalt, ahol fogadjuk a szerzetesi kört érintő gyermekvédelmi bejelentéseket, és szakmai segítséget nyújtunk az érintetteknek.
 • Szemléletformáló és szemléletünket megjelenítő eszközöket kínálunk, amelyek megtekinthetők itt.
 • Jogi tanácsadást kínálunk fel szabályzatok kidolgozásában és esetkezelésben.
 • Kommunikációs támogatást kínálunk a szerzetesrendek és intézményeik számára.

 

Csatlakozzon hozzánk!

Ha a bemutatott tevékenységünk felkeltette az érdeklődését, akkor írjon nekünk az info@emberimeltosag.hu címen. 

Örömmel vesszük véleményét a tevékenységünkkel kapcsolatban, nyitottak vagyunk az együttműködésre, hiszen azért dolgozunk, hogy az emberi méltóságért cselekedve változásokat indítsunk el és segítsünk, így a szerzetesi körben átlátható és mindenki számára biztonságos közösségek és intézmények működjenek.  

Emberi Méltóság Stratégia

Mi az Emberi Méltóság Stratégia?

Az emberi méltóságot érintő témák a közelmúltban egyre erősebben jelennek meg a katolikus egyház vonatkozásában, részben a bántalmazási esetek, részben a gyermekekért és sérülékeny felnőttekért tudatosan vállalt felelősség miatt. 2021 januárjában fogadta el a Magyarországi Szerzetesrendek Konferenciáinak elnöksége az Emberi Méltóság Stratégiát, ami arról szól, hogy mi mindent kell és lehet megtenni az emberi méltóság területén szerzetesi körben, együttműködve a magyar egyházzal.

A stratégia megalkotásával – tudatosan – az együttműködések erősítésében gondolkodtunk, és figyelmünket elsősorban az előttünk álló útra fordítottuk, proaktívan közelítve az emberi méltóság témájához.

A munkánk alapját adó stratégia megfogalmazza az ideált, segít a szemléletformálásban, támogatja a konkrét feladatokat a megelőzés, képzés, kríziskezelés, jóvátétel-feldolgozás területén is. Az Emberi Méltóság projekt célja, hogy alapot teremtsen, irányt mutasson, mintát és segítséget adjon az emberi méltóságot megőrző cselekedeteknek. Ez a hosszú távú stratégia

 • a megelőzéshez, szemléletformáláshoz, neveléshez, valamint az intervenciókhoz, a nyilvánosság kezeléséhez és az együttműködésekhez is ad támpontokat;
 • egyaránt tartalmaz puha (szemléletformálás) és kemény tényezőket (protokoll, szabályzatok, segítő rendszerek); 
 • kiterjed nemcsak a kiskorúak, hanem a sebezhető felnőttek védelmére is; 
 • segítséget ad az oktatási-nevelési, a szociális, a lelkipásztori és a szerzetesközösségeken belüli alkalmazáshoz;
 • összhangban van a vatikáni dokumentumokkal és az állami szabályozással;
 • értőn és érzékenyen kezeli az egyházi és szerzetesi közegből fakadó sajátosságokat. 

 

Mi az emberi méltóság, mit jelent ez?

Minden ember teremtettségéből fakadóan rendelkezik méltósággal, hiszen Isten saját képmására teremtett minket, és ennek a méltóságnak a védelme komoly és értékes feladatunk. Azon dolgozunk, hogy az emberi méltóság védelme közös szemléletté váljon, és ez a szerzetesi közösségeinket és intézményeinket meghatározó kultúra alapvető eleme legyen.  Mindezt úgy akarjuk tenni, hogy ezzel erősítsük a szerzetesrendek közötti együttműködést, megosztva egymással az eddig elért eredményeket, és bevonva mindazokat, akik szemléletünkkel és tevékenységünkkel egyetértenek.

Kapcsolat

Emberi Méltóság Stratégia

Cím: 1052 Budapest, Piarista köz 1.
Telefon: +36704616591
E-mailinfo@emberimeltosag.hu

Adomány

Az Emberi Méltóság Stratégia tevékenységeinek támogatására adományozott pénzbeli segítséget hálás köszönettel fogadjuk.

Az adományt az MSZKI 10700598-71004781-51300009 számú , CIB Bank Zrt. pénzintézetnél vezetett számlájára tudják utalni.
(SWIFT: CIBHHUHB , IBAN: HU72 1070 0598 7100 4781 5130 0009)

A közlemény rovatban kérjük, tüntesse fel, hogy „Adomány – Emberi Méltóság Stratégia” vagy „Adomány – EMS”.

Tájékoztatjuk, hogy az MSZKI nem minősül közhasznú szervezetnek, az adományról belső egyházjogi személyként tudunk igazolást kiállítani.