EM-képzések

Búza Judit: Elfogadó jelenlét nehéz helyzetekben

Gondolatok a bántalmazók lelkigondozásáról

A gyermekvédelemben eltöltött évek alatt egyre kiemelkedőbb és sürgetőbb kérdéssé vált számomra, hogy ki és hogyan tud segítséget nyújtani a bántalmazóknak.

Hallgatás helyett

Nyilvánosság és gyermekvédelem műhelynap az Emberi Méltóság Stratégia keretében

A szerzetesrendek gyermekvédelmi és kommunikációs munkatársainak szervezett műhelynap a budapesti Piarista Gimnázium épületében zajlott 2022. október 14-én. A rendezvényt Márkus Roland SP vezette, a délutáni előadást Puskás Balázs jogász, a szalézi rend gyermekvédelmi felelőse tartotta.

Örömünnepből hálaadás

Október 7-én találkozót tartott az Emberi Méltóság Stratégia. 2 éve indult útjára és mérhetetlen szeretet, gondosság, szakmaiság, érzékenység, odafigyelés kísérte ezt a munkát, folyamatot. Hihetetlen sok idő, energia volt ebben a 2 évben. Sok küzdelem és sok öröm. Lehet érezni rajta az áldást, mert az, amit Rudan Mária – ezen a rendkívül érzékeny és fontos területen – elkezdett álmodni néhány kollégájával, komoly, látható valósággá kezdett formálódni, testet öltött, gyümölcsei lettek.

Elhunyt Rudan Mária munkatársunk

„Tenyerembe írtam neved.” (Iz 49,16)

Megrendült szívvel tudatjuk, hogy Rudan Mária – szeretett munkatársunk, háromgyermekes édesanya – október 4-én váratlanul elhunyt.

Szexuális visszaélés az online térben – szakmai nap

2022. május 23-án a Piarista Tartományfőnökség adott otthont a Segítő Háló Szakmai Napnak, melyet az MSZKI Emberi Méltóság Stratégiája és a piaristák közös programjaként szerveztek meg. A nap témája egy aktuális kérdéskör volt: A szexuális visszaélés az online térben.

2. alkalommal is Diákműhelyeztünk…

A különböző szerzetesi fenntartású iskolákból érkező diákok 2022. május 11-én, második alkalommal vettek részt a diákműhelyen. Külön öröm volt számunkra, hogy egy kivétellel mindenki eljött a második alkalomra is. Úgy tűnik, érdemes ezzel foglalkozni.

Integrált keresztény emberkép – szakmai fórum

2022. május 18. délutánján szakmai fórumot tartott az Emberi Méltóság Stratégia munkatársi közössége a szerzetesi iroda tárgyalótermében: az integrált keresztény emberképen dolgozó munkacsoport mutatta be eddig elvégzett munkáját.

Konfliktuskezelés – Akkreditált pedagógus-továbbképzés indul

Konfliktuskezelési módszerek az iskolában: mediáció és jóvátétel

Célunk, hogy a résztvevő pedagógusok képesek legyenek azonosítani azokat a szerepeket, attitűdöket, stílusokat és konfliktuskezelési stratégiákat, amelyekbe egy-egy konfliktus során a tanárok és a diákok kerülhetnek.

Panamai nyilatkozat

a gyermekek elleni erőszak megszüntetéséről

Globális Vallásközi Hálózat a Gyermekekért (Global Network of Religions for Children, GNRC)
Panamaváros, 2017. május 9-11.

Római nyilatkozat

Világkongresszus a gyermekek méltóságáról a digitális világban

Ferenc pápa – “Minden társadalom a gyermekekkel szembeni bánásmódja alapján ítélhető meg.”

Megtartottuk első Diákműhelyünket

EM Diákműhely 1. – 2022. március 11.

Az EMBERI MÉLTÓSÁG STRATÉGIA keretében a szerzetesi fenntartású intézményekben tanuló gyermekek védelme, támogatása mellett nagy hangsúlyt fektetünk a szemléletformálásra, a prevenciós jó gyakorlatok bevezetésére és megerősítésére. Kiemelten fontosnak tartjuk, hogy bevonjuk a folyamatokba azokat, akiket érint, akikről szól a stratégia: a gyerekeket. A járványügyi korlátozások megszűnésével most végre megtarthattuk az első olyan alkalmat, amire az érdeklődő diákokat hívtuk.

Növendékképzést tartottunk Pannonhalmán

Január utolsó hétvégéjén azért érkeztünk Pannonhalmára, hogy a szerzetesek Emberi Méltóság Stratégia képzését a bencés közösségekből érkező növendékek és magiszterek számára is „elvigyük”.

Megkezdődött az Emberi Méltóság Stratégia trénerképzése

A Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciáinak Irodája a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskolával és az Egyházi Fejlesztőkkel együttműködésben, az Emberi Méltóság Stratégia keretében 120 órás trénerképzést indított, melynek első alkalma 2022. január 18-19-én volt.

Trénerképzés 2022

Gyermekvédelem, emberi méltóság témában

A Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciáinak Irodája a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskolával és az Egyházi Fejlesztőkkel együttműködésben, az Emberi Méltóság Stratégia keretében 120 órás trénerképzést indít.

Képzési tartalmak fejlesztése

Szabó Ágoston munkacsoport vezető

Pszichológusként gyermekekkel, családokkal és idős emberekkel találkozom nap, mint nap. Az esetek többségében azt tapasztalom, hogy a fájdalmak és elakadások hátterében az ember határainak, méltóságának sebzettsége áll.

Képzési nap a domonkos nővéreknél

Emberi méltóság és gyermekvédelem címmel az Árpád-házi Szent Margitról nevezett domonkos nővéreknek tartottunk képzési napot 2021. október végén Budakeszin.

„Add, hogy lássak!” – újra Bartimeus képzés

Webinárium sorozat 2021/22

Arra hívjuk a szerzeteseket, a közösségeikhez és intézményeikhez kapcsolódó munkatársakat és barátokat, hogy a webinárium során együtt gondolkodjunk és beszélgessünk a bántalmazás témáiról.

Nyilvánosság – gyermekvédelem műhelynap

Előadások, gyakorlatok, tapasztalatcsere, párbeszéd

Képzést és a párbeszéd lehetőségét kínáltunk ezen a napon szerzetesrendi elöljáróknak, kommunikációs és gyermekvédelmi munkatársaknak. A résztvevők nyitottan és örömmel kapcsolódtak be a kezdeményezésbe.

Arculat, alapüzenetek

Czellár Mónika munkacsoport vezető

Az elmúlt években több állami és egyházi iskola működését, örömeit és küzdelmeit láttam közelről, mint oktatási-nevelési szakember.

Intézményi sztenderdek munkacsoport

dr. Lenkovics Mária munkacsoport vezető

Lenkovics Mária vagyok, végzettségem szerint jogász, jelenleg az Országos Gyermekvédelmi Szakszolgálat szakmai-koordinációs referense.

Integrált emberkép munkacsoport

Buza Patrik munkacsoport vezető

Krisztus-követőként, egyetemi és főiskolai oktatóként és klinikusként egyaránt újra és újra megtalál a felismerés, hogy az emberképünk mennyire alapvető, attitűdjeinkig ható erő. Mégis, kevéssé vagyunk ennek tudatában.

Képzési nap a budapesti Piarista Gimnáziumban

Teljes ember - biztonságos iskola

A képzés fontos része volt a fogalomtisztázás, a gyermekvédelemmel kapcsolatos alapvető ismeretek rendszerezése, de a képzés alapvető jelentőségét inkább az iskolai pedagógiai kultúra formálásban látom. – Horváth Bálint Pál igazgató beszámolója

Bántalmazók és bántalmazottak

A Jezsuita Kiadó az Embertárs 2021/2-es számát a bántalmazók és bántalmazottak témának szentelte.

A Jezsuita Kiadó a most megjelent az Embertárs 2021/2-es számát a bántalmazók és bántalmazottak témának szentelte. Erről a nehéz témáról értekezik több szerző, megfontolt, hiteles és gyógyító tanulmányokkal. A sok külföldi szerző után mi is bemutatjuk a szerzetesi együttműködésben született emberi méltóság stratégiát.

 

A Renovabis támogatja az Emberi méltóság projektet

Csak gratulálni tudunk a Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciáinak, hogy 2021 januárjában az Emberi méltóság stratégia mellett elköteleződtek. Christiana Hägele helyzetértékelése

Rudan Mária az emberi méltóságról – Interjú

Azt gondolom, hogy ez az egész téma több annál, mint felsorolható, nem ajánlott viselkedésmódok listája. Sokkal inkább kultúrát, szemléletet jelent… azt ahogy a másik emberre tekintünk, ahogy nyitottak vagyunk arra, hogy észrevegyük hogy neki hol vannak a határai… hogy reflektáljunk a saját viselkedésünkre, hogy a mi viselkedésünk milyen hatást vált ki a másikban.

NEK Családi nap a Margitszigeten

Az Emberi méltóság stratégia sátrában egész nap jelen lesznek munkatársaink, előadásokkal, izgalmas kérdésekkel, meghallgató füllel, nyitott szívvel…

Webinárium a spirituális abúzusról

Az UCESM (Szerzetesi Nagyobb Elöljárók Európai Konferenciáinak Uniója) kétrészes webináriumot rendezett 2021. április 28-án és május 18-án spirituális abúzus témában.

“De mit is nevezünk spirituális abúzusnak (visszaélésnek)?

Labancz Zsolt kérdésünkre válaszolva elmondta, hogy a jelenség nem új, de az, hogy foglalkozunk vele és ezt a nevet adjuk neki, viszont igen. Nincs még közösen használt definíció, hanem ez egy ún. ernyőfogalom (több minden tartozik alá). A spirituális abúzust úgy is meghatározhatjuk, hogy érzelmi bántalmazás és/vagy hatalmi visszaélés a lelki, vallási élet összefüggésében, különösen a kísérés különféle formáiban (gyóntatás, lelkivezetés stb.) és a közösségekben. Erőszakos belépési kísérlet az ember Istenbe vetett hitének, bizalmának a területére. Olyan magatartásforma, amely a legbensőbb részét támadja az embernek. Sokszor a spirituális abúzus előszobája a testi visszaélésnek, de nem feltétlenül kell, hogy kövesse, sajnos önmagában is megáll. De ezt sem szabad kisebb visszaélésnek venni, mint a szexuálist, mert fájdalmas, és valódi sérülést okoz az ember életében. Ha egyházi körben kerül elő szexuális abúzus, annak mindig van spirituális vonzata, az mindig érinti a személy hitét is.”

Az UCESM célkitűzése az volt, hogy ezt a témát behozza a szerzetesi köztudatba és azt szeretnék, hogy a helyi, nemzeti szerzetes-konferenciák szintjén dolgozzanak vele tovább, úgy, ahogy ők jónak látják.

A webinárium első délelőttjén Dr. Katharina Kluitmann osf (a német szerzeteselöljárói konferencia elnöke, aki pszichológus is egyben) tartott bevezető előadást, majd a második előadó Dr. Doris Reisinger-Wagner teológus-filozófus volt.

A webinárium videói és az előadások szövege (mind az öt nyelven) megnézhető és olvasható az UCESM honlapján. (Itt franciául, de a zászlókra kattintva a többi négy nyelven is):

http://www.ucesm.net/webinaires-abus-spirituels/

Az első webinárium két előadásának magyar fordítását az alábbiakban közöljük:

Forrás: https://szerzetesek.hu/hirtegla/webinarium-spiritualis-abuzusrol

Emberi méltóság stratégia

ünnepléssel zárult a közös munka

Ünnepléssel zártuk az Emberi méltóság stratégia megalkotásának folyamatát, 2021.06.28-án a szerzetesi irodában. Hosszú idő óta végre személyesen találkozhattunk a stratégia alkotásban résztvevő munkatársakkal és hálát adtunk az elmúlt évben végzett munkáért.

Hans Zollner SJ:

Online gyermekvédelem a kijárási korlátozások idején

A Nemzetközi Női Szerzeteselöljárói Szövetség (UISG)– együttműködve a Kiskorúak Védelmével Foglalkozó Pápai Bizottsággal, a Pápai Gergely Egyetem Gyermekvédelmi központjával és a Kék Vonallal – egy négy részből álló webes szeminárumot tettek elérhetővé, melyekben négy szakember előadásait hallhatjuk különböző gyermekvédelmi témákban.

A harmadik előadás (magyar felirattal):
Hans Zollner SJ: Online gyermekvédelem a kijárási korlátozások idején
Fordította: Németh Sarolta

„Az internet korában példátlan kihívások elé van állítva a világ, ha a gyermekek jogainak és méltóságának megőrzéséről van szó, hogy megvédjük őket a bántalmazástól és kizsákmányolástól. Ezek a kihívások újfajta gondolkodást és megközelítést igényelnek, nagyobb globális tudatosságra és odaadó vezetőségre van szükség.” Ferenc pápa Gyermekek méltósága a digitális világban c. konferencián 2019.

További előadás (fordítás alatt):
Prof. Ernesto Caffo: Care for children after lockdown

Isteni Ige Társasága

Képzési nap a verbita rendnél

2022. november 14-én az Isteni Ige Társasága szerzetesrend meghívására képzési napot tartott az Emberi Méltóság Stratégia.

14 verbita szerzetes vett részt az egynapos alkalmon. Azért hívtak meg minket, mert a rend legtöbb tagja külföldről, különböző kultúrákból származik, így mindennapi helyzetekben érzékelik a kulturális különbözőségekből adódó eltérő szemlélet- és gondolkodásmódot. Mivel missziós tevékenységük során gyerekekkel, fiatalokkal, felnőttekkel és idősekkel is foglalkoznak, szeretnék még jobban megérteni a magyar és az európai kultúrát, hagyományokat, hogy tevékenységük során minél inkább alkalmazkodni tudjanak azokhoz – kiemelten odafigyelve a sérülékeny helyzetben lévők (gyermekek és felnőttek) emberi méltóságának védelmére.

EMS_poster_01_FIN_small

Puskás Balázs: Kiskorúak szexuális bántalmazása a katolikus egyházban, az USA-ban és Európában

A visszaélésekről készült jelentések összehasonlító elemzése.

2002-ben, Bostonban óriási botrány robbant ki az amerikai Katolikus Egyházban. Az eset rendkívüli jelentőségét az azt követő évek mutatták meg: nem túlzás azt mondani, hogy ez volt az a momentum, melytől kezdődően az akkor már évtizedek óta búvópatakként jelenlevő, a felszín alatt tekergő szexuális visszaélések árja elemi erővel a felszínre tört és cunamiként söpörte el az abúzusokkal kapcsolatos addigi automatizmusokat, a fennálló status quót először az amerikai egyházban, majd szerte a világon.

Mint kiderült, nemcsak arról volt szó, hogy egy elszigetelt esetben egy katolikus pap kiskorúakat bántalmazott, hanem rendszerszintű volt a probléma: a regnáló bostoni bíboros az érintett papi elkövetőt az egyes esetek kiderültét követően is hivatalban hagyta, sőt az ügyek elkendőzését a bántalmazó klerikus áthelyezésével próbálta megoldani – amint azt ma már tudjuk, kevés sikerrel, hiszen a beteges hajlamú pap mindenhol újabb és újabb áldozatokat rontott meg.

Az eset nyomán Bernard Law bíboros lemondott tisztségéről, a helyére egy puritán kapucinus szerzetes, Sean O’Malley került, aki alaposan felgyűrte a csuha ujját: a püspöki palotát eladta, és minden eszközzel arra törekedett, hogy az áldozatokat amennyire lehet, anyagilag és erkölcsileg is kártalanítsa, valamint zéró toleranciát hirdetett a hasonló esetekkel szemben, és drákói szabályokat hozott a kiskorúak védelmében.

2004-ben a USCCB (az Egyesült Államok Katolikus Püspöki Konferenciája) pedig egy addig példa nélküli lépésre szánta el magát: felkért egy független intézményt, hogy tárja fel az elmúlt évtizedekben történt eseteket.

Ezzel párhuzamosan pedig az Egyház megtisztítására, a további esetek megelőzésére, a kiskorúak védelmére a Konferencia és az egyes püspökségek, érsekségek, szerzetesrendek konkrét lépéseket tettek, szabályzatokat alkottak és szigorú eljárásrendeket alakítottak ki, amelyeket következetesen be is tartattak.

Az amerikai esetet követően a világ szinte minden részén hasonló botrányok robbantak ki, amelyeknek a kezelésére a Katolikus Egyház komoly erőfeszítéseket tett és tesz. Egyrészt központilag, a Szentszék által foganatosított intézkedések által, másrészt pedig a helyi egyházközösségek, püspöki konferenciák, szerzetesrendek akcióival.

Mindezek következtében pedig ma egyértelműen elmondható, hogy pozitív folyamatok indultak be a Katolikus Egyház egészében és mindazokban az országokban, melyekben a Szentszék által kezdeményezett és előirt folyamatokat kellő hatékonysággal és fegyelmezettséggel beindították.

 

A teljes tanulmány a szerző engedélyével innen tölthető le.

Resztoratív konfliktuskezelés az iskolában

Turmezei Mónika resztoratív tréner

Az iskolai légkör nyugodt, fejlődést támogató és biztonságos jellegéhez elengedhetetlen a diákok, tanárok és szülők támogatása és bevonódása a közös munkába. Ehhez nyújtanak eszközöket a resztoratív gyakorlatok a keretek kidolgozásától, a méltányos bánásmódon keresztül, a kapcsolatok építésén át egészen a közösségi élmény megéléséig és erősítéséig.

Erőszakmentes kommunikáció tréning

Rochlitz Zsuzsa, erőszakmentes kommunikáció tréner

A zsiráf – mivel a szárazföldi emlősök közül neki van a legnagyobb szíve – az erőszakmentes kommunikáció szimbóluma. Az erőszakmentes kommunikációt tanulva a zsiráfnyelvet sajátítjuk el, amivel mások megbántása nélkül tudjuk kifejezni szükségleteinket.

Online bántalmazás megelőzése

Dr. Baracsi Katalin internetjogász

Évek óta az egyik legtöbbször emlegetett veszélyforrás életkortól függetlenül az internetes bántalmazás, azaz a cyberbullying. A képzés során annak járunk utána, hogy mit is jelent ez a fogalom, milyen formában lehetünk áldozatai és/vagy elkövetői egy online bántalmazásnak és ezeknek milyen következményei vannak a való életre. Időbeni felismerés, megelőzés, segítségkérés lesznek a képzés jelmondatai.

A lelki bántalmazás romboló hatásai

A www.ujvarosonline.hu német testvérlapjának Katharina Anna Fuchs német szakértővel készült interjúját olvashatjuk, mely egy még kevéssé tárgyalt, de súlyos következményekkel járó bántalmazási forma hatásait mutatja be. A lelki bántalmazás vallási közösségekben fordulhat elő, amikor valaki visszaél a rábízott emberek belé vetett bizalmával.

Come una madre amorevole

Ferenc pápa motu proprio formában kiadott apostoli levele

Az Egyház mint szerető anya minden gyermekét szereti, de a legkisebbeket és legvédtelenebbeket egészen különleges szeretettel veszi gondjaiba és védelmezi: ezt a feladatot maga Krisztus bízza a keresztény közösség egészére. Ennek tudatában az Egyház éberen figyel a gyermekek és a kiszolgáltatott felnőttek védelmére.

EMBERI MÉLTÓSÁG TRÉNERKÉPZÉS 2. ÉVAD

Az Emberi Méltóság Stratégia a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskolával és az Egyházi Fejlesztőkkel együttműködésben ismét 120 órás emberi méltóság trénerképzést indít.

A képzés célja, hogy a résztvevők bővítsék ismereteiket a gyermekvédelem területén, megismerjék az érzékenyítő tréningek vezetésének eszköztárát, és felkészüljenek az emberi méltóság védelmében tartandó tréningek és workshopok vezetésére.

SEGÍTŐ HÁLÓ SZAKMAI NAPOK 

A 2022/23-as tanévben a Segítő Háló képzési napok az Emberi Méltóság Stratégia koordinálásában valósulnak meg. Ezekre a képzésekre a Segítő Háló eddigi tagjait várjuk, és minden szerzetesi intézményben dolgozó segítő szakembert (iskolapszichológusokat, mentálhigiénés munkatársakat, iskolalelkészeket, iskolai szociális segítőket, gyermekvédelmi munkatársakat stb.).

A képzési napok célja, hogy egy-egy témába bepillantást nyújtson, és közben lehetőséget kínálunk az egymáshoz való kapcsolódásra, személyes és szakmai közeledésre.

EMBERI MÉLTÓSÁG DIÁKMŰHELY-SOROZAT

Félévenként 3 alkalmas műhelysorozat több intézmény diákjai számára.

Az Emberi Méltóság Stratégia keretében a szerzetesi fenntartású intézményekben tanuló gyermekek védelme, támogatása mellett nagy hangsúlyt fektetünk a szemléletformálásra, a prevenciós jó gyakorlatok bevezetésére és megerősítésére.

A 2022/23-as tanévben a három P jegyében: Protection-Prevention-Participation (Védelem-Megelőzés-Részvétel) témák mentén hirdetjük meg diákműhely-sorozatunkat.

ADD, HOGY LÁSSAK! – BARTIMEUS-KÉPZÉS 3. ÉVAD

Az MSZKI Emberi Méltóság Stratégia harmadik alkalommal hirdeti meg Add, hogy lássak! címmel a Bartimeus-képzést. A képzés célja, hogy szerzetesekkel és szerzetesi intézmények munkatársaival gondolkodjunk és beszélgessünk az emberi méltóság védelméről, a bántalmazás jelenségéről és a megelőzés lehetőségeiről. 

A 2022/23-as tanév során a megszokott módon, online alkalmak formájában hirdetjük meg a képzést, ahol az egész sorozatra vagy egyes alkalmakra is lehet jelentkezni.

Intézmények számára ajánljuk

„Meghívható”, pedagógusok és diákok számára ajánlott képzések

A képzések díja egységesen szerzetesi fenntartású intézmények számára 100.000 Ft/képzési nap. A képzéseken a minőségi munka érdekében max. 25 fő/intézmény vehet rész.

GYERMEKVÉDELEM – MI EZ ÉS MIÉRT ÉRINT MINKET?
6 órás képzés egy intézmény munkatársai számára az intézményben.

Képzésvezető: Rudan Mária gyermekvédelmi tanácsadó és az Emberi Méltóság Stratégia trénerei
Egyeztetés: info@emberimeltosag.hu

GYERMEKVÉDELMI JELZŐRENDSZERI FELADATOK ÉS KIHÍVÁSOK
6 órás képzés egy intézmény munkatársai számára az intézményben

Képzésvezető: Búza Judit gyermekvédelmi szakember és az Emberi Méltóság Stratégia trénerei
Egyeztetés: info@emberimeltosag.hu

AZ ONLINE VILÁG – LEHETŐSÉGEK ÉS VESZÉLYEK
Képzési alkalmak tanároknak és diákoknak, 45 perces, 3 órás vagy egy napos időkeretben – az intézményben

Képzésvezető: dr. Baracsi Katalin internetjogász
Egyeztetés: info@emberimeltosag.hu

GYERMEKJOGOK – HOGYAN JELENNEK MEG AZ ISKOLAI MINDENNAPOKBAN
6 órás képzés egy intézmény munkatársai számára az intézményben

Képzésvezető: az Emberi Méltóság Stratégia trénerei
Egyeztetés: info@emberimeltosag.hu

ESETMEGBESZÉLÉS
3 órás esetmegbeszélő alkalom egy intézmény munkatársai számára az intézményben

Az intézményben történt vagy hozott gyermekvédelmi vonatkozású esetek közös feldolgozása szakmai kíséréssel. Hívószavak: nehézségek és kihívások a mindennapi helyzetekben, jelzési kérdések, belső és külső szakmai együttműködés nehézségei, a gyermek legfőbb érdeke.

A vezetett esetmegbeszélés díja: 30.000 Ft/3 órás alkalom.
Egyeztetés: info@emberimeltosag.hu

DIÁKMŰHELY A 3P JEGYÉBEN – RÉSZVÉTEL, VÉDELEM, MEGELŐZÉS
3 alkalmas műhelysorozat egy intézmény diákjai számára 

Az Emberi Méltóság Stratégia keretében a szerzetesi fenntartású intézményekben tanuló gyermekek védelme, támogatása mellett nagy hangsúlyt fektetünk a szemléletformálásra, a prevenciós jó gyakorlatok bevezetésére és megerősítésére.

A 2022/23-as tanévben a három P jegyében: Protection-Prevention-Participation (Védelem-Megelőzés és Részvétel) témák mentén hirdetjük meg diákműhely-sorozatunkat.
Erre a három fogalomra épül a gyermeki jogok rendszere, hiszen a részvételi jog alkalmazása növeli a gyermek mozgásterét, felelősségtudatát felébreszti és ezzel hozzájárul a bántalmazásra hajlamosító zárt rendszer megbontásához, a bántalmazási helyzetek megelőzéséhez.
Az EM Diákműhelyek sorozat 3 alkalomból áll, alkalmanként 3 órás időkeretben elsősorban a középiskolák 9. és 10. évfolyamos diákjait várjuk, már aktív diákképviselőket vagy azokat, akik érdeklődnek a kortárs segítségnyújtás, a diákok érdekképviselete és bántalmazás megelőzése iránt.

Az Emberi Méltóság Diákműhely résztvevőinek visszajelzéseiből:

„Tetszett, hogy interaktív volt, nem túlságosan kötött, mindenki véleménye bélyegek nélkül elhangozhatott, a véleménynyilvánítás műfajait gyakorolhattuk.”
„Jó volt, hogy mindenki közvetlen volt egymással.”
„Örültem, hogy érdekelte a vezetőséget a véleményünk.”
„Nagyon tetszett, hogy voltak interaktív feladatok is.”

Képzésvezetők: az Emberi Méltóság Stratégia trénerei
A képzés díja: a három alkalmas (alkalmanként 3 óra) képzéssorozat szerzetesi fenntartású intézmények számára 120.000 Ft/3 alkalom 
Egyeztetés: info@emberimeltosag.hu

SZÜLŐI KÉPZÉSSOROZAT
4 alkalmas képzéssorozat szülőknek az emberi méltóság és gyermekvédelem témakörében

Szülőként nagyon sok kihívással találkozunk a gyermekek nevelése során, legyen ez az online világ jelentette kihívások, a gyerekek közötti nézeteltérések kezelése vagy hogyan készíthetjük fel gyermekeinket a jövő kihívásaira. Ezért kínáljuk olyan szülői találkozók szervezését, ahol egy-egy fontos, gyermekvédelmi vonatkozású témáról gondolkodunk és beszélgetünk szülőkkel, elsősorban a megelőzésre és a megoldásra fókuszálva – a gyermekek érdekében.

Javasolt témák:

 1. Mi is ez a gyermekvédelem? Hogyan érint minket?
 2. Gyermeki jogok – miért vannak és jó ez nekünk?
 3. Online bántalmazás veszélyei
 4. Mit tehetünk, hogy észrevegyük és megelőzzük a gyermekbántalmazást?

4×90 perces interaktív képzések szülők számára a saját intézményben.
A szülői képzést vezetik: az Emberi Méltóság Stratégia szakértői és trénerei
A képzés díja: szerzetesi fenntartású intézmények számára 30.000 Ft/alkalom

Egyeztetés: info@emberimeltosag.hu

Képzések szerzetesközösségek számára

Szívesen vállalunk képzési alkalmakat szerzetesközösségek számára többnapos, egynapos vagy rövidebb keretben is. Az alkalmak tematikai fókuszairól és megvalósítási kereteiről részletesen egyeztetünk az meghívó rend képviselőivel, hogy a képzés az adott közösség kérdéseihez és igényeihez igazodjon.

Várjuk a szerzetesrendek megkeresését az info@emberimeltosag.hu címen.
Korábbi szerzetesközösségek számára tartott képzéseinkről itt látható összefoglaló.

Gyermekvédelem – Emberi méltóság – Trénerképzés

„Embernek lenni mindég, minden körülményben…”

Nehéz a szó: tréner. Még nehezebb: trénerképzés. Mert ki is a tréner? És kit kell trenírozni? És egyáltalán, miért kell képezni? Mert a képzés tanulás. Belső utazás, megerősödés, s aztán felelősség a ránk bízottakért, az emberi méltóság védelméért.

Püspöki reakció a bántalmazásokra – Interjú Brendan Leahyvel

Leahy az írországi Limerick római katolikus püspöke. Komolyan törődik a kiskorúak bántalmazásának sebével, lelkipásztori élete során sokszor éreztette közelségét mind áldozatokkal, mind elkövetőkkel. „Éreztem a belső késztetést, hogy osztozzak a némán kiáltók fájdalmában, akik azt érzik, az intézményes egyház becsapta őket.”

Marie-Jo Thiel: A pedofília megelőzése

A pedofil esetek az Egyház működésével, illetve a hagyományos erkölcsteológiai vonatkozásokkal kapcsolatban kérdéseket vetnek fel. Az emberi tett kapcsolati dimenzióban történő vizsgálata hozzásegíthet az egyes körülmények megértéséhez, főként az áldozatok problémáihoz, akikről igen gyakran el szoktak felejtkezni. 

Don Bosco Szaléziak

Szalézi iskolák
2021.06.01 – Látogatások a szalézi iskolákban (Budapest, Nyergesújfalu, Kazincbarcika) Gyermekvédelmi munkatársaknak szerveztünk előadást és beszélgetést – 2 óra

Kutatás a szalézi fenntartású iskolákban
A kutatás pilot szakaszában a célunk megérteni, hogy három szalézi fenntartású oktatási intézményben a diákokra, szülőkre, tanárokra és szerzetesekre milyen nézőpontok, félelmek, érzések hatnak, és milyen prekoncepciókat élnek meg elsősorban a személyes határok tisztelete, egymásra figyelés szempontjából. A kérdőíves kutatásban azt térképezzük fel, hogy az egyes válaszadói csoportok számára mi a normalitás – a kommunikációs terek, társas interakciók, személyes integritás, segítségkérés és hatalom aspektusaira fókuszálva. A kutatás pilot szakasza 2022 márciusa és szeptembere között zajlott együttműködésben a szalézi szerzetesrenddel.

Magyarok Nagyasszonya Ferences rendtartomány

Rendi közösség
2021.11.15-én 6 órás képzést tartottunk.

Szent Angéla Gimnázium
2021.08.30-án tanári képzésen tartottunk 2 órás előadást.

Ferences növendékek
2021-2022-ben a ferences növendékeknek tartottunk képzéseket.

Tevékenységünk bemutatása

Mi, az Emberi Méltóság Stratégia megvalósítói azon dolgozunk, hogy jól tudjuk képviselni, szolgálni és koordinálni az emberi méltóság ügyét a magyar szerzetesi körben. Ennek érdekében társadalmi és egyházi párbeszédet kezdeményezünk, speciális szolgáltatásokat nyújtunk és a megszületett tapasztalatok alapján módszertani központot hozunk létre.

2022-ben a stratégia cselekvési tervének megfelelően elsősorban a köznevelési intézmények felé fordulunk, és az Emberi Méltóság Stratégia segít abban, hogy a gyerekekkel foglalkozó szerzetesi intézmények és közösségek – iskolák, óvodák és egyéb szervezetek – az emberi méltóság, a gyermekek és sérülékeny felnőttek védelmét az intézményi és közösségi kultúrájuk részévé tegyék, válaszokat kapjanak kérdéseikre, és támogatást találjanak ennek a szemléletnek a megvalósításában.

 • Képzéseket kínálunk köznevelési intézményeknek, tanároknak, szülőknek és diákoknak – részletes képzési kínálatunkat eléri az alábbi oldalon.
 • Meghatároztunk köznevelési intézményi irányelveket, és segítséget kínálunk a szerzetesi fenntartású intézményeknek a saját intézményi gyermekvédelmi irányelveik kidolgozásában és a sztenderdek adaptálásában.
 • Működtetjük a Szerzetesi Gyermekvédelmi Szolgálatot és a gyermekvedelem.szerzetesek.hu bejelentő oldalt, ahol fogadjuk a szerzetesi kört érintő gyermekvédelmi bejelentéseket, és szakmai segítséget nyújtunk az érintetteknek.
 • Szemléletformáló és szemléletünket megjelenítő eszközöket kínálunk, amelyek megtekinthetők itt.
 • Jogi tanácsadást kínálunk fel szabályzatok kidolgozásában és esetkezelésben.
 • Kommunikációs támogatást kínálunk a szerzetesrendek és intézményeik számára.

 

Csatlakozzon hozzánk!

Ha a bemutatott tevékenységünk felkeltette az érdeklődését, akkor írjon nekünk az info@emberimeltosag.hu címen. 

Örömmel vesszük véleményét a tevékenységünkkel kapcsolatban, nyitottak vagyunk az együttműködésre, hiszen azért dolgozunk, hogy az emberi méltóságért cselekedve változásokat indítsunk el és segítsünk, így a szerzetesi körben átlátható és mindenki számára biztonságos közösségek és intézmények működjenek.  

Emberi Méltóság Stratégia

Mi az Emberi Méltóság Stratégia?

Az emberi méltóságot érintő témák a közelmúltban egyre erősebben jelennek meg a katolikus egyház vonatkozásában, részben a bántalmazási esetek, részben a gyermekekért és sérülékeny felnőttekért tudatosan vállalt felelősség miatt. 2021 januárjában fogadta el a Magyarországi Szerzetesrendek Konferenciáinak elnöksége az Emberi Méltóság Stratégiát, ami arról szól, hogy mi mindent kell és lehet megtenni az emberi méltóság területén szerzetesi körben, együttműködve a magyar egyházzal.

A stratégia megalkotásával – tudatosan – az együttműködések erősítésében gondolkodtunk, és figyelmünket elsősorban az előttünk álló útra fordítottuk, proaktívan közelítve az emberi méltóság témájához.

A munkánk alapját adó stratégia megfogalmazza az ideált, segít a szemléletformálásban, támogatja a konkrét feladatokat a megelőzés, képzés, kríziskezelés, jóvátétel-feldolgozás területén is. Az Emberi Méltóság projekt célja, hogy alapot teremtsen, irányt mutasson, mintát és segítséget adjon az emberi méltóságot megőrző cselekedeteknek. Ez a hosszú távú stratégia

 • a megelőzéshez, szemléletformáláshoz, neveléshez, valamint az intervenciókhoz, a nyilvánosság kezeléséhez és az együttműködésekhez is ad támpontokat;
 • egyaránt tartalmaz puha (szemléletformálás) és kemény tényezőket (protokoll, szabályzatok, segítő rendszerek); 
 • kiterjed nemcsak a kiskorúak, hanem a sebezhető felnőttek védelmére is; 
 • segítséget ad az oktatási-nevelési, a szociális, a lelkipásztori és a szerzetesközösségeken belüli alkalmazáshoz;
 • összhangban van a vatikáni dokumentumokkal és az állami szabályozással;
 • értőn és érzékenyen kezeli az egyházi és szerzetesi közegből fakadó sajátosságokat. 

 

Mi az emberi méltóság, mit jelent ez?

Minden ember teremtettségéből fakadóan rendelkezik méltósággal, hiszen Isten saját képmására teremtett minket, és ennek a méltóságnak a védelme komoly és értékes feladatunk. Azon dolgozunk, hogy az emberi méltóság védelme közös szemléletté váljon, és ez a szerzetesi közösségeinket és intézményeinket meghatározó kultúra alapvető eleme legyen.  Mindezt úgy akarjuk tenni, hogy ezzel erősítsük a szerzetesrendek közötti együttműködést, megosztva egymással az eddig elért eredményeket, és bevonva mindazokat, akik szemléletünkkel és tevékenységünkkel egyetértenek.

Abúzus az egyházban: önreflexió és megújuló karizma szükséges

Az abúzus bármely formája mindig a bizalommal való visszaéléssel, azzal a lelki befolyással kezdődik, melyet a másikkal szemben gyakorlunk, és többször a felelősök, vezetők részéről történik. Ma az egész Egyházban, de a mozgalmakban és új közösségekben is nehéz időszakot élünk a szexuális visszaélések, hatalmi visszaélések miatt egyaránt. […]
Matteo Visioli atyát kérdezzük a témában, aki 2017 óta a Hittani Kongregáció segédtitkára.

Hans Zollner SJ: Hogyan lehet megmenteni a gyónási titok intézményét?

A titoktartás körüli vita mindkét oldalon érzelmileg erősen terhelt, annál is inkább, mivel olyasféle igen érzékeny kérdéseket érint, mint a szégyen, a magánszféra védelme és a személyes felelősség. Talán segítene, ha néhány különbségtételt és pontosítást tennénk. (…) A titoktartás körüli vita mindkét oldalon érzelmileg erősen terhelt, annál is inkább, mivel olyasféle igen érzékeny kérdéseket érint, mint a szégyen, a magánszféra védelme és a személyes felelősség.

Kuritárné Szabó Ildikó:

A gyermekbántalmazás és következményei

Napjainkra már igen sokat tudunk arról, hogy a hosszan tartó, elsősorban családon belüli ártalmak a legtöbb gyermek esetében messze ható, a felnőttkorra is átívelő súlyos következményekkel járnak. A legsúlyosabb következményekkel járó traumatípus a gyermekkori családon belüli bántalmazás, mely a kötődési kapcsolatot és személyiségfejlődés alapjait károsítja. Kuritárné Szabó Ildikó tanulmánya a bántalmazás formáit és következményei foglalja össze.

A tanulmány a Pannonhalmi Szemle jóváhagyásával pdf-ben innen letölthető.

Szexuális visszaélések a francia egyházban: a megrázó Sauvé-jelentés

Októberben nyújtotta át a francia püspöki karnak a független vizsgálóbizottság azt a jelentést, melyben kivizsgálták a francia egyházban az utóbbi 70 évben történt szexuális visszaéléseket. A bizottság elnökével, Jean-Marc Sauvé-val készült interjúk alapján cikkünkben összefoglaljuk, mit jelentenek a megismert döbbenetes számok, hogyan dolgozott a bizottság, és milyen ajánlásokat tettek a francia püspöki karnak.

Gyermekbántalmazás – gyermekvédelem. Hol tartunk a katolikus egyházban?

Konstruktív, megoldást kereső, szembenézésre kész és szemléletváltást hirdető párbeszéd folyt azon műhelynapon, melyet a szeptemberi, Vatikán által Varsóban szervezett gyermekvédelmi konferenciához kapcsolódva szerveztek a Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciáinak Irodája (MSZKI) által elindított Emberi méltóság stratégia munkatársai

Tomas Halik: „Töredelmes szívvel…” – a bántalmazó papok botránya

Csak mélyreható reform mentheti meg az intézményes egyházat

A bántalmazó papok botránya ezrek életét rombolta le, és feltárta a hit válságát. A múlt hónapban, a témában tartott varsói nemzetközi konferencián Európa egyik vezető katolikus értelmisége azzal érvelt, hogy csak mélyreható reform mentheti meg az intézményes egyházat. Ma a bántalmazási botrány hasonló szerepet játszik, mint a középkorban a reformációt felgyorsító búcsúcédulás botrányok.

About us

The presentation of the Human Dignity Strategy

The Human Dignity Strategy of Conference of Religious Orders in Hungary 2021-2025

Széles körű együttműködésre van szükség a gyermekvédelemben – Szakmai fórumot tartottak a Patronában

„Gyökeresen változtatni kell a szemléletmódunkon.” Országos gyermekvédelmi fórumon mutatták be célkitűzéseiket, programjaikat, egyre szélesebb körben megvalósuló együttműködésüket a katolikus intézmények képviselői. A Hetvenkét Tanítvány Mozgalom (T72) Pedagógiai Műhelyének meghívására gyermekvédelmi szakemberek tanácskoztak június 16-án Budapesten, a Patrona Hungariae Iskolaközpontban.

„Már egy durva szó is mély nyomot hagyhat a gyerekekben”

Az utóbbi időben több fiatalokkal kapcsolatos visszaélésre is fény derült a Katolikus Egyházon belül, így egyre égetőbb kérdés a probléma kezelése, megelőzése. A gyermekvédelemnek a kultúra alapvető részévé kell válnia, amely akkor működhet, ha minden résztvevőnek, így a gyerekeknek és az egyházban dolgozóknak is kellő tudásalapot és biztonságos közeget biztosítanak – vélik a hazai katolikus intézmények képviselői. Legfrissebb, gyerekvédelmi projektjeiket a Hetvenkét Tanítvány Mozgalom (T72) Pedagógiai Műhelyének konferenciáján mutatták be.

Nem lesz kevesebb zaklatás, ha mindig a botrányokra fókuszálunk

Az egyháznak van mit tanulnia a gyermekvédelem területén, de az is fontos, hogy a pozitív változások üzenete eljusson a társadalom tagjaihoz. Erről beszélgettünk Rudan Máriával, a Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciáinak Irodája gyermekvédelmi tanácsadójával.

 

Nincs olyan, hogy „papi pedofília” – Puskás Balázs gyermekvédelmi felelős a Mandinernek

„Az áldozatoknak igazságot kell szolgáltatnunk, minden segítséget meg kell adnunk a gyógyuláshoz, ebben az első lépés a bocsánatkérés” – véli a szaléziak gyermekvédelmi felelőse, aki szerint az egyházban évtizedekig a szexuális bűncselekmények elhallgatása történt, ma azonban zéró tolerancia van. Puskás Balázst a papok felelősségéről, a Pető-ügyről, illetve arról kérdeztük, hogy ma kitől kérhet segítséget egy bántalmazott fiatal az egyházban. Interjúnk.

Szexuális bántalmazás és a Katolikus Egyház – Nézzünk szembe higgadtan és tárgyilagosan a témával!

Gyakran előkerülő téma a gyermekvédelem egyházi vonatkozása, de sok félreértés és tisztázatlanság teszi nehézzé a higgadt szembenézést és a nyugodt párbeszédet. Ferenc pápa következetesen arra szólít fel, hogy felismerve felelősségünket a kiszolgáltatott gyermekek irányába, nézzünk szembe ezzel a jelenséggel, és tegyünk azért, hogy valóban biztonságot adjunk a gyermekeknek.

“A rendek nem egyedül harcolnak”

Interjú Dobszay Benedekkel

Az egyházban elkövetett szexuális bűncselekmények hátteréről, okairól és megelőzési stratégiájáról, kezelési eljárásrendjéről készült interjú a Szerzetesi Iroda Emberi Méltóság projektjének egyik vezetőjével, Dobszay Benedekkel a Mandiner oldalán.

Nincs olyan, hogy „papi pedofília”

Interjú Puskás Balázs gyermekvédelmi felelőssel (Fotó: mandiner.hu)

“Az áldozatoknak igazságot kell szolgáltatnunk, és minden segítséget meg kell adnunk a gyógyuláshoz.” – fogalmazott Puskás Balázs, a szaléziek gyermekvédelmi felelőse a Mandinernek adott interjújában.

Levél a szenvedő egyháznak

Robert Barron püpök gondolatai

A szenvedő egyház szól az abúzuskrízis kapcsán Robert Barron Los Angeles-i segédpüspök, a Word on Fire missziós médiaszolgálat alapítója új kötetében. Arra biztat: „Ne mondjunk le a kincsről csupán azért, mert az edények, amelyek hordozzák, bűnösök és törékenyek. Maradjunk és küzdjünk!”

A püspök így nyilatkozott könyvéről: “Úgy éreztem, a papok által elkövetett szexuális abúzusok kérdését sokféle nézőpontból vizsgálták már – jogi, kánonjogi, kulturális szemszögből –, azonban nem elemezték kellőképpen teológiai, bibliai és spirituális szempontból. Emellett arra is gondoltam, hogy Isten népének, amely a botrány miatt csüggedtté és bizonytalanná vált, szüksége van a bátorító, reményt adó szóra.

A könyvemben teljes őszinteséggel írtam a botrányok okozta károkról. Szándékosan nem voltam visszafogott. Ugyanakkor szeretném a mostani szenvedést tágabb spirituális kontextusba helyezni. Mint Szent Pál mondta oly sok idővel ezelőtt: „Ahol eluralkodott a bűn, ott túláradt a kegyelem”. Isten szeretete mindig nagyobb, mint a mi gonoszságunk. Nem tudunk olyat tenni, ami végleg legyőzné Isten akaratát. Ezt tanítja a Biblia és a teológiai hagyomány, és erről tanúskodik a szentek élete is.

A legnagyobb reményem a kis könyv kapcsán az, hogy bátorítja az embereket, maradjanak az Egyházban, és harcoljanak érte. Amikor elkezdtem írni ezt a levelet a szenvedő Egyházhoz, akkoriban láttam egy közvélemény-kutatás eredményét, amely szerint a katolikusok 37 százaléka vette fontolóra, hogy a botrányok miatt elhagyja az Egyházat. Tökéletesen megértem a frusztrációjukat, de végső soron nem létezik jó indok az Egyház elhagyására. Ne mondjunk le a kincsről csak azért, mert tökéletlen és törékeny edényekben van. Maradjunk és küzdjünk.

Forrás: Magyar Kurír

A könyv pdf formátumban innen letölthető.

Papi szexuális visszaélések

Miért kell még mindig beszélnünk róluk?

“Amikor nagyobb baleset történik, a helyszínen a rendőrök azt szokták mondani a nézelődőknek: „Távozzanak, nincs itt semmi látnivaló!” A katolikus egyházban történt szexuális bántalmazások szintén szörnyű tragédiák, és sok laikus érzi úgy, hogy épp ilyen választ kap: „Ne beszéljünk a papi szexuális visszaélések okozta válságról, hiszen már túl vagyunk rajta. Most már lépjünk tovább!” Ez a válasz azt sugallja, hogy már nincsenek vagy alig vannak új esetek, így nincs is miről beszélni, és ha valaki katolikusként máshogy gondolja, nem lojális az egyházzal szemben. Mi mégis arra hívunk mindenkit, hogy „ne fáradjunk bele a jótettekbe” (Gal 6,9), és nézzünk szembe ezzel a szomorú, sőt tragikus helyzettel, amely napjainkban világszerte ilyen perzselő reflektorfénybe állítja a katolikus egyházat. Csakis az igaz szeretet, a tisztánlátó, józan megértés segíthet abban, hogy a sértettek gyógyulásra leljenek, és megelőzzük a további károkat a gyerekek, felnőttek, családok, sőt Krisztus egész teste életében. A megsérült bizalom nem egykönnyen áll helyre. Papoknak és híveknek egyaránt folytatniuk kell ezt a fontos munkát.

(…)

Ennek érdekében három katolikus pszichoterapeuta szemszögéből ajánlunk fel szempontokat az alábbiakban. Először felvázoljuk a személyes védekezés és akadály néhány olyan fajtáját, amely a papok által elkövetett szexuális visszaélésekkel való szembesülés útjába áll. Ezután áttekintjük, milyen patologikus okai lehetnek annak, ha egy egyházi személy szexuálisan bántalmaz gyerekeket, vagy felnőttekhez/kiszolgáltatott helyzetű felnőttekhez közeledik. A harmadik szakaszban feltárjuk a súlyos traumatikus visszaélés fájdalmas igazságát, a túlélők viselkedésével kapcsolatos gyakori félreértéseket, kitérünk a meghallgatás fontosságára, illetve arra, hogyan állítható helyre a biztonság. Végül megvizsgáljuk az áldozatoknak, családtagjaiknak és az egész egyháznak kijáró helyreállító igazságszolgáltatás kérdését.”

A tanulmány eredeti megjelenése: Homiletic & Pastoral Review, 2021. január 14.,

UISG Gyermekvédelmi webinárium

2. rész magyar felirattal

A Nemzetközi Női Szerzeteselöljárói Szövetség (UISG)– együttműködve a Kiskorúak Védelmével Foglalkozó Pápai Bizottsággal, a Pápai Gergely Egyetem Gyermekvédelmi központjával és a Kék Vonallal – egy négy részből álló webes szeminárumot tettek elérhetővé, melyekben négy szakember előadásait hallhatjuk különböző gyermekvédelmi témákban.

A második előadás (magyar felirattal):
Prof. Gabriel S. Dy-Liacco: Áldozattan és a kapcsolati biztonság modellje
Fordította: Németh Sarolta

További előadások (fordítás alatt):

 • Hans Zollner SJ: Safeguarding online in times of lockdown
 • Prof. Ernesto Caffo: Care for children after lockdown

Szexuális bántalmazás és a Katolikus Egyház

Nézzünk szembe higgadtan és tárgyilagosan a témával!

Gyakran előkerülő téma a gyermekvédelem egyházi vonatkozása, de sok félreértés és tisztázatlanság teszi nehézzé a higgadt szembenézést és a nyugodt párbeszédet. Ferenc pápa következetesen arra szólít fel, hogy felismerve felelősségünket a kiszolgáltatott gyermekek irányába, nézzünk szembe ezzel a jelenséggel, és tegyünk azért, hogy valóban biztonságot adjunk a gyermekeknek.

A gyermekvédelem ma fontos, de elkoptatott fogalom, amely alatt mindenki mást ért. Vannak, akiknek csak az állami intézmények jutnak eszébe, amelyekben a családjukból kiemelt gyermekeket látják el; a másik véglet, amikor kizárólag az egyházi személyek által elkövetett szexuális bántalmazások kapcsolódnak a gyermekvédelem fogalmához. Pedig a gyermekvédelem valójában proaktív megközelítéssel nyeri el valódi értelmét: nemcsak a gyermekeket ért sérelmek orvoslása a cél, hanem a megelőzés és az egészséges fejlődéshez szükséges tényezők minél szélesebb körének biztosítása is.

Életkortól függő módon, de minden gyermek igényli a biztonságot, hiszen keresi az útját a szoros kötődéstől az önállóság irányába. Másra van szüksége egy totyogónak ahhoz, hogy biztonságban érezze magát, és másra egy kamasznak ahhoz, hogy egészségesen fejlődjön. Azok a tényezők is nagyon változatosak, amelyek ezt az egészséges fejlődést veszélyeztetik és sérülést okoznak. Ez azt jelenti, hogy sokféle bántalmazási formát azonosíthatunk.

Rudan Mária 2020. október 13.-i cikke a Képmás oldalán olvasható.

Gyermekvédelmi logónk jelentése

A gyermekvédelmi tevékenység logója stílusában illeszkedik az MSZKI (Magyar Szerzeteselöljárók Konferenciáinak Irodája) és annak irodai tevékenységterület logójához, azért hogy láttassuk: a projektünknek a szerzetesi iroda biztosítja a kereteket. Ezért van rajta három gyertya egy keretbe foglalva (vö. szerzetesek.hu)

Egyedi jellemzőiben tükrözi az Emberi Méltóság Projekt szemléleti sajátosságait.

Gyertyák: A gyertyák szorosan egymás mellett állnak, a  jobb oldali, magasabb lángú gyertya szimbolizálja azokat a felnőtt személyeket, akik intézményi keretek között életekért – gyermekekért, munkatársakért felelnek. A rájuk bízottak a balról elhelyezkedő, kisebb lángú gyertyák. Ezek elhelyezkedése, illetve lángjuk kisebb mérete a kapcsolat alá-fölérendeltségére mutatnak rá, az ő kiszolgáltatottságukat jelzik. A szerzetesi közösségekben és intézményekben is megjelenik az alá-fölé rendeltség, a hatalmi helyzetben lévők pedig nagyobb lánggal, nagyobb felelősséggel vannak jelen – minden helyzetben a felnőtt, a vezető nagyobb felelősséget visel a másik fél méltóságának védelmében.

Pajzs: A pajzs szimbolizálja egyfelől a küldetésünket, hogy a gyermekek, illetve a kiszolgáltatott emberek számára egy biztonságos, védelmet nyújtó rendszert, közeget építsünk, így védelmezve őket. Ugyanakkor azt is jelenti, hogy saját közösségeinken és intézményeinken belüli biztonságra fókuszálunk, hogy olyan közeget – lelki és fizikai értelemben – teremtsünk, ahol minden érintett egyaránt biztonságban és szabadságban érezheti magát.

Nyitott körvonal: Szemléletünk nyitott, párbeszédre kész és szeretnénk is erősíteni a párbeszédet az emberi méltóság témájában a társadalmon és az egyházon belül. Tevékenységeinkben nyitottak vagyunk az együttműködésre és törekszünk az átláthatóságra.

Török Csaba:

Figyelmet érdemlő csábítás

„A hatalom feltétlensége (amely a „szentség” sajátos egyházi felfogásán alapul) és gyakorlásának átláthatatlansága, kontrollnélkülisége együttesen nagyon veszedelmes légkört szül. A gyermekekkel szemben elkövetett visszaélések botrányai (amelyek az érzelmi-pszichés bántalmazástól a pedofília minősített eseteiig terjedhetnek) jól megvilágították, hogy egy ilyen rendszerben nem egyszerűen torzító hatások lépnek fel, de a legmegbocsáthatatlanabb bűnök is burjánzhatnak. Az áldozat nemcsak az életkora, de a közeg miatt is védekezésre képtelen. A bűnelkövető pedig – a sokszorosan átláthatatlan és tisztázatlan, a kellő ellensúlyokat és kontrollt nélkülöző rendszer visszásságait kihasználva – sokszor évtizedeken át folytathatja ártalmas machinációit. Nem szabad azonban azt gondolnunk, hogy ezek az esetek jelentik a kizárólagos problémát. Ez csupán a jéghegy csúcsa, ami rámutat, hogy a más emberi közegekben is jelentkező deviancia meg tud bújni a számára kedvező közegben. Csakhogy más, felnőtteket is érintő abúzusokkal szintén számolnunk kell – a tekintélyszemély helyzettel való visszaélésével (mint például egy korábban sokak által csodált rendalapító esetében), a lelkivezetés bűnös célokra való felhasználásával (amint erre például az egyik közismert lelkiségi mozgalom alapítójával kapcsolatban fény derült). Sőt fellép még a klerikusok elleni visszaélések megannyi botránya is (mint például a bíborosi címétől, papi státuszától végül megfosztott washingtoni nyugalmazott érsek története mutatja). Ha ennyi különböző életkorban, egyházi státuszban, hívő közösségen belüli viszonyban találkozunk a hatalmi visszaéléssel, az ahhoz rendkívül gyakran kapcsolódó szexuális bűnökkel, akkor joggal vethetjük fel a kérdést, vajon nem rendszerszintű problémával állunk-e szemben. (Amelynek egyébiránt kialakultak a rendszerszintű félrekezelési módozatai is.) Nincs itt az ideje, hogy megkezdődjön egy szisztematikus és elmélyült reflexió az egyházon belüli hatalmi torzulásokról?”

A Embertárs folyóirat megrendelhető a Jezsuita Kiadónál.

Urbán József:

„Közöttetek azonban ne így legyen”

Az Embertárs mentálhigiénés folyóirat 2020/4. számában jelent meg Urbán József piarista szerzetes cikke a gyermekbántalmazás hatalmi összefüggéseiről. Alcíme szerint a cikk adalékokkal szolgál a szexuális visszaélés és a klerikalizmus közötti összefüggések megértéséhez.

„A tanulmány elsőként a hatalom leíró vizsgálatára vállalkozik, és kitér az egyházi hagyományban nagy jelentőségű „tekintéllyel” (autoritas) kapcsolatos vonatkozásokra is, amelyek az egyháziak által elkövetett szexuális visszaélések botrányának légkörében ma különösen időszerűek. Ezután a hatalomra vonatkozó teológiai-spirituális reflexióra kerül sor. Elsősorban azzal az élénk teológiai érdeklődéstől kísért vitával kapcsolatban, amely az ember alkotta mai hatalmi struktúrák vonatkozásában bontakozott ki. Az írást két személyes példa és következményeik rövid taglalása zárja.” (Patsch Ferenc SJ)

A tanulmány a teljesség igénye nélkül, de átfogó módon vizsgálja az egyház és a hatalom kapcsolatának kérdéskörét, különösképpen is megfontolva, hogy a „papi hatalom” és torzulásai milyen értelmezést nyerhetnek – s mi módon próbálhatunk meg gyógyírt találni az ezek révén beálló megannyi drámai helyzetre.” (Török Csaba)

Rövid idézet a tanulmányból:

“A szexuális visszaélés hosszú évtizedekre kiható, nemritkán az áldozat egész életét megnyomorító lelki következményeiről egyre többet tudunk. Azt is mindjobban kezdjük érteni, amit Mitchell Garabedian amerikai jogász így fogalmaz meg a Spotlight című filmben: »If it takes a village to raise a child, it takes a village to abuse one« – »Ha egy falu kell ahhoz, hogy egy gyermeket fölneveljenek, akkor ahhoz is egy falu kell, hogy visszaélést kövessenek el vele szemben.« Dolgozatomban annak megértéséhez kívánok segítséget nyújtani, hogy miként járul hozzá a klerikalizmus mint intézményi kultúra az egyházon belüli szexuális visszaélésekhez: (1) mit jelent és miért fontos a szexuális abúzus rendszerszemléleti megközelítése; (2) mi általában a hatalom, a spirituális tekintély szerepe a szexuális visszaélésekben; (3) mit kell értenünk a klerikalizmuson mint kultúrán, (4) és melyek a jellemzői; s végül (5) hogyan tudunk kilépni a klerikalizmus megnyomorító rendszeréből?”

Urbán József piarista

A folyóirat ide kattintva vásárolható meg.